54,26651798BTCbitcoins now available

Reactie op Bitcoin-bangmakerij

Er zijn de laatste dagen wat negatievere berichten in de media aan het verschijnen over Bitcoin. Of het hier gaat om de eerste signalen van een anti-Bitcoin-offensief, of dat het gaat om ongefundeerde meningen, is ons niet bekend. Hieronder een tweetal uitspraken en onze reactie daarop.

"Bitcoin is erger dan Tulpenmanie"

Hiermee wordt gerefereerd aan de 17e eeuw, waarin de prijs van tulpenbollen in korte tijd hard steeg, omdat mensen massaal dachten dat de prijs zou blijven stijgen en je dus snel geld kon verdienen. Het verschil hierin met Bitcoin is het volgende:

Een tulpenbol gebruik je voor het laten groeien van een tulp. That's it. Je weet waar je aan toe bent, maar meer dan dat krijg je ook niet. Het feit dat je op een zeker moment een tulpenbol kon ruilen voor een grachtenpand, is eenvoudig af te doen als een manie en pure speculatie.

Bij Bitcoin daarentegen is er sprake van een revolutionaire techniek. Bitcoins worden verstuurd over het Bitcoin-netwerk en dit heeft een enorme potentie. Bitcoin is veel meer dan zomaar een digitaal waardemiddel. Het biedt de mogelijkheid om zonder tussenkomst van derden wereldwijd betalingen te verrichten binnen seconden, tegen zeer lage kosten en met vertrouwen in wiskundige,  bewezen principes, in plaats van in centrale, ondoorzichtige, logge instanties. Daarnaast biedt de techniek nog veel meer mogelijkheden dan alleen betalingen. Denk bijvoorbeeld aan contracten of aandelen die zonder tussenkomst van een notaris vastgelegd kunnen worden.

"Bitcoin is niets, het is lucht, een piramidespel"

Dat Bitcoin digitaal is betekent nog niet dat het 'niets' is. Het verbaast ons zeer dat iemand uit de bankenwereld deze uitspraak doet. Wat denkt u dat geld op uw bankrekening is, anders dan wat bits op een stel harde schijven? Dacht u dat geld tegenwoordig nog gedekt was door goud? Wat is een stel mooie papiertjes met een euro-teken erop nou echt waard? Geld is wat waard omdat we erin geloven. We geloven dat we onze boodschappen ermee kunnen afrekenen en de hypotheek ermee betaald kan worden. Intrinsieke waarde hebben de papiertjes in uw portemonnee niet. Laat staan de bits op uw bankrekening.

Steeds meer mensen beginnen te geloven in Bitcoin. Je kunt er ook al je pizza mee afrekenen. Dit geeft Bitcoin waarde en maakt dat de waarde stijgt. Er is hier echter meer aan de hand dan een speculatieve bubbel, zoals de tulpenmanie. Er is sprake van een revolutionair betaalmiddel, en meer. Euro's worden massaal bijgedrukt en daardoor steeds minder waard. Bij Bitcoin is geen sprake van inflatie, alles is inzichtelijk en je hoeft niet te vertrouwen op een bank. Vertrouwen dat voor veel mensen de laatste jaren toch een behoorlijke deuk heeft opgelopen.

Is er hier sprake van mensen die een mening paraat moeten hebben, ook over zaken waar ze geen verstand van hebben? Of is men bang voor de enorme potentie die Bitcoin heeft? Wij weten ook niet wat de koers gaat doen en deze kan inderdaad morgen de helft lager zijn, of nog minder. Maar de techniek blijft, en daarmee is Bitcoin niet niks. Verre van dat.

Meer informatie over Bitcoin: https://bitonic.nl/over-bitcoin - http://www.bitcoinspot.nl/de-bitcoin-paper-maar-dan-in-het-nederlands.html

Earlier messages

News archive

Live Chat Consent

The live chat is a service provided by MessageBird B.V. which is (a.o.) subject to the EU General Data Protection Regulation (GDPR) and states they do not use your data for commercial gain. In order to load the Live Chat we ask you to consent to the processing of any data shared with us using the chat. By closing this window without giving consent the chat will not load and no data will be shared.
For more information please review the MessageBird Privacy Policy.