Moet ik belasting betalen over mijn bitcoin (BTC)?

Een veelvoorkomende vraag gaat over het betalen van belasting over bitcoin. Omdat bitcoin relatief nieuw is en anders werkt dan giraal of cash geld, is het voor veel mensen onduidelijk of ze bitcoins op moeten geven bij de belasting.

In Nederland moeten bitcoins opgegeven worden bij de belastingaangifte en vallen voor particuliere gebruikers onder overige bezittingen in box 3 (sparen en beleggen). Over de bitcoins die u bezit betaalt u op dit moment alleen vermogensbelasting. Winst als gevolg van een koersstijging wordt gezien als vermogensgroei.

Als peildatum voor het opgeven van de waarde van de bitcoins, gebruikt u 1 januari van het jaar waarvan u aangifte doet. Voor 2021 geeft u dus de waarde van de bitcoins op 1 januari 2021 op.

Disclaimer: Bitonic is geen belastingadviseur, voor specifiek advies rondom belastingen kunt u het beste terecht bij een belastingadviseur.

Bent u op zoek naar de bitcoin prijs op een specifieke datum? Kijk dan op onze bitcoin koers pagina en kies de datum die u zoekt.

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.