107,40511825BTCbitcoins nu beschikbaar

Standpunt scaling-voorstellen

Standpunt scaling-voorstellen

Positie Bitonic tov User Activated Soft Fork / BIP148 en SegWit2x hardfork

Voorop staat dat wij geloven in Bitcoin als een decentraal systeem. Wij willen niet dat Bitcoin gekaapt wordt door een enkele partij of groep die macht kan uitoefenen en censuur kan toepassen.

Onze positie hebben we gisteren al gepubliceerd op https://en.bitcoin.it/wiki/Segwit_support.
Hieronder verduidelijken wij ons standpunt met betrekking tot de recente scaling-oplossingen die voorgesteld worden.

BIP141/BIP148/BIP149 (Segregated Witness)

Op dit moment is er in onze ogen maar één voorstel dat voldoende getest is. BIP141, SegWit activatie door middel van BIP9. Technisch gezien is dit de beste oplossing. De kans op activatie is erg klein, omdat 95% van de mining-kracht achter dit voorstel moet staan.

De User Actived Soft Fork (BIP148) forceert activatie door niet-SegWit blokken na 1 augustus als ongeldig te zien.

BIP149 is vergelijkbaar met 148, maar gaat pas 11 maanden later in.

Doordat deze BIPs een softfork voorstellen, is het voor gebruikers niet noodzakelijk om te updaten, een groot voordeel.

SegWit2x

SegWit2x is een voorstel voor een hardfork, gemaakt door bedrijven op de Consensus-conferentie in New York. Deze hardfork combineert de activatie van SegWit met een blokvergroting naar 2MB binnen een tijd van 6 maanden. Wij zien dit als volledig onrealistisch, zeker gezien de korte tijd die gepland staat voor het testen, (slechts 2 weken) alsmede het gebrek aan codereview. Ook is de tijd die aan de gebruikers wordt gegeven om te updaten, zeer kort.

UAHF

UAHF (Bitmain Activated Hard Fork) is het plan dat Bitmain voorstelt om de activatie van SegWit via BIP148 te frustreren en om een blokvergroting zonder bovenlimiet te introduceren. Bitmain zal de eerste dag als enige op deze chain minen, en zal andere miners buitensluiten.

Dit is voor ons reden om dit statement maken. Wij zijn van mening dat Bitcoin zijn waarde ontleent aan zijn weerstand tegen verandering. Als het mogelijk wordt voor een enkele partij met een machtspositie binnen de Bitcoin-miningindustrie om een radicale verandering in Bitcoin af te dwingen en nog meer macht naar zich toe te trekken, is de decentrale Bitcoin iets uit het verleden.

Dit geeft ons de keuze uit de volgende voorstellen:

  • Reguliere activatie van een doorgeteste scalingoplossing door miners (BIP141)
  • De geforceerde activatie van SegWit door gebruikers (BIP148/149)
  • Een ongeteste hardfork, die alle gebruikers forceert te updaten in een zeer korte tijd (SegWit2x HF)
  • Een hardfork die de eerste paar dagen privaat gemined wordt door een bedrijf, en andere miners in eerste instantie weigert (UAHF)
  • Niets doen (Legacy BTC)

Vanwege de noodzaak voor een schaalbaar Bitcoinnetwerk, is niets doen geen optie voor ons. Wij hebben serieuze twijfels over iedere gehaaste en ongeteste (omstreden) hardfork, en zullen dat ook niet ondersteunen. Een gecentraliseerde hardfork gaat in tegen onze basisprincipes als Bitcoinbedrijf in hart en nieren, en zullen we logischerwijs niet ondersteunen.

Ideaal zou SegWit-activatie via BIP141 zijn, maar door gebrek aan support van uit de miners en eerder genoemde hardfork-plannen, spreken wij onze voorkeur uit voor BIP148 / UASF.

Zie ook ons statement over Bitcoin Unlimited over onze visie over omstreden hard forks zonder breedgedragen consensus: Standpunt mogelijke splitsing Bitcoin.

Achtergrondinformatie over UASF en Hard- en Softforks:
https://bitcoin.nl/nieuws/uasf-bitcoingebruikers-grijpen-de-macht-149
https://bitcoin.nl/nieuws/in-het-kort-hard-fork-vs-soft-fork-150

Eerdere berichten

Nieuwsoverzicht

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.