Update: Mogelijke verstoringen Bitcoinnetwerk

UPDATE 24-07-2017 09:53: Het gevaar op een splitsing in het bitcoin-netwerk lijkt dusdanig afgenomen te zijn, dat wij de in- en verkoop van Bitcoin niet meer van plan zijn stil te leggen. Uiteraard kunnen de omstandigheden ons alsnog dwingen om deze beslissing te herzien en we zullen u in dat geval direct op de hoogte brengen, maar vooralsnog zien wij daar geen aanleiding toe.


Er is op dit moment sprake van een onzekere situatie op het Bitcoinnetwerk. Op 1 augustus zal duidelijk worden of het netwerk zich zal splitsen in meerdere varianten. Dit is een gevolg van onenigheid binnen de Bitcoingemeenschap over de verschillende methodes om schaalvergroting te bereiken. Je kunt op de officiële bitcoin.org-website (engels) meer lezen over de situatie en in ons bericht meer over het standpunt van Bitonic.

In het geval dat er een splitsing plaatsvindt op het netwerk, zullen er twee (of meer) varianten van Bitcoin ontstaan. Wat er precies gaat gebeuren is nog niet te zeggen. Hieronder staat een aantal data die belangrijk zijn om in de gaten te houden. Wij zullen je ook op de hoogte houden naarmate de situatie zich ontwikkelt.

  • 21 juli is het de bedoeling dat de miners die de "New York Agreement" hebben ondertekend een signaal voor Segwit zullen gaan afgeven. Als meer dan 80% van de totale miningkracht dit zal gaan doen dan zal Segwit geactiveerd kunnen worden door opnieuw een 80% meerderheid.
  • Op 29 juli zal duidelijk worden of SegWit geactiveerd kan worden zonder een split op het netwerk te veroorzaken. De maatregelen die Bitonic zal nemen zijn afhankelijk van de ontwikkelingen op het netwerk op dit moment en kunnen gaandeweg aangepast worden. Dit zal duidelijk gecommuniceerd worden.
  • 1 augustus om 2 uur 's nachts Nederlandse tijd gaan de UASF (BIP148) nodes alle blokken die geen Segwit ondersteunen negeren. In de loop van de nacht zal duidelijk worden of er een splitsing in het netwerk komt of dat dit (voorlopig) voorkomen is.

Bitonic zal de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Vanaf 31 juli, 20.00 zal het niet mogelijk zijn om bitcoins te kopen of te verkopen aan ons. We kunnen niet garanderen dat het mogelijk blijft om tot dit tijdstip te kopen of verkopen. Mogelijk moeten we dit eerder uitschakelen.
  • Mocht u bitcoins gekocht hebben op maandag 31 juli met een ongeverifieerd rekeningnummer, neem dan maandag voor 20.00 uur contact met ons op. Mocht u dit niet doen, dan zullen de bitcoins pas verzonden worden zodra wij het weer veilig achten om bitcoins te verzenden.
  • Indien u bitcoins verkoopt en uw transactie wordt geannuleerd dan zullen bitcoins niet meer automatisch teruggestuurd worden na 22.00.

Houd het nieuws op onze website in de gaten voor eventuele wijzigingen van deze maatregelen.

Tips ter voorbereiding op een eventuele splitsing:

  • Bewaar je bitcoins in een wallet waarbij jij de private key beheert. Je bitcoins bewaren op een exchange zoals BL3P, of een wallet-dienst zoals blockchain.info, kan. Maar let wel: als er een splitsing is, kan die partij kiezen voor het aanbieden van slechts 1 type bitcoin. Dit betekent dat het mogelijk is dat je geen toegang krijgt tot je bitcoins op een alternatieve chain.
  • Doe tijdelijk geen bitcointransacties vanaf 31 juli. In het slechtste geval kunnen nieuwe bitcointransacties na die datum ongedaan gemaakt worden. Uiteraard is het dan ook niet veilig om bitcointransacties te ontvangen. Houd bitcoin.nl in de gaten voor updates over de situatie na 1 augustus.
  • De meeste exchanges en webwallets zullen handelen en/of storten en opnemen van bitcoins uitzetten. Het is dus niet zomaar mogelijk om bitcoins te (ver)kopen.

Zie ook het nieuwsbericht op BL3P.eu voor meer informatie over de maatregelen op BL3P.

Meer lezen over de mogelijke splitsing in het netwerk en de voorstellen?
Samenvatting New York agreement
Hard fork vs soft fork in het kort
Standpunt Bitonic scaling voorstellen

Eerdere berichten

Nieuwsoverzicht

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.