Over bitcoin

Bitcoin is 's werelds eerste gedecentraliseerde digitale valuta en functioneert volledig onafhankelijk van centrale banken en andere financiële instellingen. Bitcoin is gelanceerd in 2008 door Satoshi Nakamoto en maakt veilige en transparante peer-to-peer transacties mogelijk via blockchaintechnologie. Sinds het ontstaan is de bitcoin koers enorm gestegen. De sterke prijsontwikkeling en het schaarse karakter van bitcoin trekken wereldwijd steeds meer mensen aan. Bij Bitonic, het eerste bitcoinbedrijf van Nederland, bieden we een betrouwbaar en veilig platform voor het kopen, verkopen, opslaan en sparen van bitcoin.

Op deze pagina:

  • Wat is bitcoin?
  • Hoe werkt bitcoin?
  • Hoe wordt bitcoin gebruikt?
  • Hoeveel bitcoin zijn er?
  • Belangrijke kenmerken

Wat is bitcoin?

Bitcoin (BTC) is een digitale valuta en een gedecentraliseerd financieel systeem. Het werd op 31 oktober 2008 geïntroduceerd met de publicatie van de Bitcoin Whitepaper door de pseudonieme bedenker(s), Satoshi Nakamoto. Als een nieuwe vorm van geld wordt bitcoin wereldwijd op verschillende manieren gebruikt, waaronder:

  • Een spaarmiddel voor individuen
  • Een investeringsactiva voor institutionele beleggers
  • Een middel voor (grensoverschrijdende) goedkope transacties

In tegenstelling tot fiatgeld wordt bitcoin niet beheerd of uitgegeven door een centrale bank of overheid. Het maakt in plaats daarvan gebruik van blockchain technologie, een transparant en gedecentraliseerd netwerk dat wordt onderhouden door duizenden computers (nodes) wereldwijd.

Bitcoin als geld & protocol

Bitcoin bestaat uit twee kerncomponenten:

  • Het bitcoinnetwerk (ook wel het bitcoinprotocol of de blockchain genoemd), dat veilige transacties garandeert.
  • De digitale munt bitcoin (BTC), die gebruikers kunnen kopen, verkopen, bewaren en versturen.

Hoe werkt bitcoin?

Wil je bitcoin kopen of bitcoin verkopen? Dan is het handig om te begrijpen hoe deze nieuwe vorm van digitaal geld werkt, omdat het anders functioneert dan traditionele monetaire systemen.

Het bitcoinnetwerk is een gedecentraliseerd openbaar grootboek. Decentraal betekent dat geen enkele entiteit de controle of macht heeft. In plaats daarvan verifiëren duizenden onafhankelijke computers (nodes) transacties en zorgen ze voor de beveiliging en integriteit van het systeem. Elke computer bewaart en houdt zelf een kopie van de blockchain bij, wat fraude voorkomt, en betrouwbare, onomkeerbare transacties garandeert.

Bitcointransacties zijn peer-to-peer: tegoeden worden direct digitaal overgedragen van de ene partij naar de andere, zonder tussenkomst van een bank. Dit gebeurt via bitcoinadressen, die vergelijkbaar werken als bankrekeningen.

Een bitcoin wallet is een digitale portemonnee voor het opslaan van bitcoin. Het bewaart veilig de private keys, die toegang geven tot de bijbebhorende bitcoinadressen. Deze adressen bestaan uit een reeks cijfers en letters, vergelijkbaar met een bankrekeningnummer (IBAN).

Een voorbeeld van een bitcoinadres: bc1pmzfrwwndsqmk5yh69yjr5lfgfg4ev8c0tsc06e

Alle bitcointransacties worden opgeslagen op de blockchain. Het proces van valideren en toevoegen van transacties aan deze blockchain wordt mining genoemd. Mining werkt via Proof-of-Work (PoW) en wordt uitgevoerd door miners die complexe wiskundige puzzels oplossen. In ruil daarvoor ontvangen miners een beloning in bitcoin, iedere keer dat een block wordt gevonden. Dat gebeurt gemiddeld eens per tien minuten. Deze beloning is vastgelegd in de broncode van bitcoin en is openbaar verifieerbaar.

  • Miners gebruiken gespecialiseerde computers om cryptografische puzzels op te lossen.
  • De eerste miner die de puzzel oplost, voegt het volgende block toe aan de blockchain.
  • Miners ontvangen nieuw gecreëerde bitcoin (block rewards) en transactiekosten voor hun werk.

Het miningproces beveiligt het bitcoinnetwerk en zorgt ervoor dat transacties niet kunnen worden gewijzigd of teruggedraaid.

Elke transactie wordt veiliger naarmate er meer blokken aan worden toegevoegd. Een transactie wordt doorgaans als volledig bevestigd beschouwd na zes blokken, wat gemiddeld ongeveer een uur duurt.

Bitcoin biedt volledige financiële controle. Jij bent je eigen bank.

Hoe wordt bitcoin gebruikt?

Bitcoin kent verschillende toepassingen, waaronder:

  • Online en offline betalingen voor goederen en diensten.
  • Internationale betalingen met lagere transactiekosten dan banken.
  • Investeringen & sparen, als bescherming tegen inflatie.

Omdat bitcoin functioneert zonder tussenpersonen, biedt het een mate van financiële vrijheid die ongeëvenaard is door traditionele bankensystemen.

Hoeveel bitcoins zijn er?

Er komen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop zijn. Momenteel moeten er nog ongeveer 1,5 miljoen bitcoin worden gemined. Elke 10 minuten wordt er een nieuw block gemined op het bitcoinnetwerk. De blockbeloning halveert elke 210.000 blokken, wat neerkomt op ongeveer elke vier jaar.

Dit belangrijke evenement staat bekend als de bitcoin halving (of "halvering"). Oorspronkelijk begon de blockbeloning in 2009 met 50 BTC per block en is na vier halveringen verlaagd naar 3.125 BTC. De volgende bitcoin halving wordt verwacht in 2028, waarbij de beloning zal dalen naar zo'n 1.5 BTC.

De blockbeloning en bitcoin halving waarborgen twee essentiële aspecten:

  • De integriteit van de distributie: De broncode garandeert dat zelfs Satoshi Nakamoto zichzelf geen bitcoin kon toekennen. Elke bitcoin is verkregen via mining.
  • Schaarste & vast aanbod: De totale voorraad bitcoin is beperkt tot 21 miljoen, wat het een uniek schaars goed maakt in vergelijking met traditionele valuta. Inflatie is voorspelbaar, transparant en eindig.

Bitcoin is een gedecentraliseerde valuta, bestand tegen censuur en externe controle. Het stelt gebruikers in staat om hun financiën direct te beheren, zonder afhankelijkheid van derden.

Bitcoin koers en prijsvoorspelling

De bitcoin prijs is sinds de lancering sterk gestegen, gedreven door schaarste en toenemende adoptie. In tijden van economische onzekerheid en geldcreatie door centrale banken zoeken investeerders steeds vaker naar schaarse activa zoals bitcoin. Wat de bitcoin koers in de toekomst zal doen blijft lastig te voorspellen, zeker op korte termijn. De bitcoin koers wordt beinvloedt door marktcycli, vraag, macroeconomische factoren, regelgeving, adoptie en nog veel meer. Wat vaststaat: het aanbod is beperkt tot 21 miljoen, wat bitcoin onderscheidt van inflatoire valuta. Bekijk de actuele bitcoin koers op onze bitcoin prijs pagina voor real-time updates en analyses.

Belangrijke kenmerken

Bitcoin is een krachtig hulpmiddel voor financiële onafhankelijkheid en een bescherming tegen inflatie. Naarmate de wereld zich beweegt richting een meer gedecentraliseerde toekomst, biedt bitcoin een veilige, transparante en toegankelijke manier om vermogen op te slaan en te laten groeien.

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van bitcoin:

Inclusief geld

Bitcoin is 24/7, 365 dagen per jaar beschikbaar en biedt toegang tot financiële diensten, ongeacht inkomen, achtergrond of locatie.

Schaarste

De maximale voorraad bitcoin is beperkt tot 21 miljoen munten, waardoor het een valuta is met voorspelbare uitgifte via de blockbeloningshalvering.

Deelbaarheid

Bitcoin is opdeelbaar in 100 miljoen satoshis, wat microtransacties van minder dan een cent mogelijk maakt en toegankelijkheid biedt, ongeacht de bitcoinprijs. Je kunt al starten met 10 euro bij Bitonic.

Censuurbestendig

Bitcointransacties kunnen niet worden geblokkeerd of teruggedraaid door derden, waardoor gebruikers volledige controle behouden over hun fondsen.

Wereldwijd

Bitcoin maakt snelle, kosteneffectieve wereldwijde betalingen mogelijk zonder tussenpersonen, ideaal voor internationale transacties.

Lightning Network

Het Lightning Network maakt vrijwel onmiddellijke, goedkope transacties mogelijk en verbetert de schaalbaarheid van bitcoin voor dagelijks gebruik.

Bitcoin kopen bij Bitonic

Wil je veilig bitcoin kopen of de actuele bitcoinprijs bekijken? Bij Bitonic maken we bitcoin kopen en verkopen eenvoudig, veilig en transparant.

  • Koop bitcoin direct met iDEAL.
  • Verkoop bitcoin snel en ontvang euro’s.
  • Spaar automatisch bitcoin met Bitonic Sparen.
  • Bewaar je bitcoin gratis en veilig bij Bitonic of stuur het naar je eigen wallet.
  • Gegarandeerde beveiliging & privacy—jouw gegevens blijven beschermd.
  • Persoonlijke klantenservice via e-mail, chat of telefoon.
  • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) als cryptodienstverlener.

Of je nu nieuw bent in bitcoin of een ervaren investeerder, Bitonic biedt de eenvoudigste en veiligste manier om bitcoin te kopen en verkopen.

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij jouw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we je toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die je via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.