Moet je bitcoin opgeven aan de belasting?

Bitcoin wordt, net als aandelen en spaargeld, beschouwd als vermogen en valt daarmee onder box 3: sparen en beleggen. In principe ben je dus belastingplichtig over je bitcoins. De belasting wordt berekend op basis van de waarde van je bitcoinbezittingen in euro op de peildatum.

Hoe bepaal je de waarde van bitcoins op de peildatum?

Om de waarde van je bitcoins op de peildatum te bepalen, kun je tijdens de jaarwisseling screenshots maken van je portfolio of een jaaroverzicht downloaden van het handelsplatform waarop je bitcoins bewaart, zoals BL3P. Hiermee krijg je inzicht in de hoeveelheid bitcoin die je had en de waarde ervan op de peildatum (1 januari van het belastingjaar). Over dit bedrag ben je vermogensrendementsheffing verschuldigd.

Bitonic verstrekt momenteel (nog) geen jaaroverzichten. Omdat je volgens de Belastingdienst de koers moet hanteren van de gebruikte exchange of broker, vraag je je wellicht af hoe je bij ons de bitcoin koers kunt vinden. Daarvoor kan je bij ons terecht op de bitcoin koers pagina. Hier kun je de bitcoin prijs opzoeken op een specifieke datum (bijvoorbeeld de peildatum).

Hoe bereken je de waarde van bitcoins voor de belastingaangifte in box 3?

Als je weet hoeveel bitcoin (en/of crypto) je had op de peildatum en de toen geldende koers, is het eenvoudigweg een kwestie van de hoeveelheid te vermenigvuldigen met de toen geldende koers. Het resulterende bedrag vul je in bij de belastingaangifte onder ‘overige bezittingen’ in box 3.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om geen belasting te betalen of te denken dat de Belastingdienst niet op de hoogte zal komen van je bitcoins, is het raadzaam om je netjes aan de wet te houden en aangifte te doen (niet opgeven is zelfs strafbaar). Houd er rekening mee dat cryptobedrijven vanaf 1 januari 2026 verplicht zijn om je balansen in bitcoin en/of crypto te rapporteren aan de Belastingdienst (DAC8).

Goed nieuws is dat je geen belasting betaalt over je bezittingen in bitcoin als je vermogen onder het heffingsvrije vermogen valt. Dit is een vast bedrag waarover geen belasting wordt geheven. Als je een fiscaal partner hebt, ligt het heffingsvrij vermogen twee keer zo hoog. Omdat de (fictieve) rendementspercentages jaarlijks variëren, verwijzen we je graag voor de meest actuele percentages door naar de website van de Belastingdienst.


Disclaimer. Deze FAQ is bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. Het is geen fiscaal advies en er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan de inhoud. Bekijk voor meer informatie de website van de Belastingdienst of neem voor persoonlijk advies contact op met een fiscaal adviseur.

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.