Bitcoin (BTC) versturen, wat is de miners fee?

Bitcoin is een decentraal netwerk en kent daarom in principe geen transactiekosten, bitcointransacties zijn vrijwel real-time. Maar, de transacties moeten gecontroleerd worden en opgenomen in een zogenaamd block in de Bitcoin-Blockchain voordat het overgemaakte bedrag opnieuw gespendeerd kan worden. De blocks worden 'gedolven' door Bitcoin-miners, deze miners spenderen tijd en rekenkracht (met specialistische apparatuur) aan het Bitcoinnetwerk. Bij het vinden van een block worden nieuwe bitcoins vrijgegeven, en bovendien transacties bevestigd.

U heeft deze miners dus nodig voor het versturen van uw bitcoins. Om de miner die uw transactie goedkeurt tegemoet te komen kunt u een fooi meegeven. Elke keer dat een miner een nieuw block vindt kan deze een aantal openstaande transacties opnemen, maar niet allemaal, de meeste miners zullen de transacties met een fooi (oftewel miners-fee) voorrang geven bij het opnemen in een block.

Als u bitcoins overmaakt, bijvoorbeeld naar Bitonic, zien wij de transactie vrijwel onmiddelijk binnenkomen, echter kunnen wij de ontvangen bitcoins pas spenderen zodra ze bevestigd zijn. Vandaar dat we ook wachten met uitbetalen tot dat gebeurd is.

Als uw wallet dit ondersteunt, kunt u op dit moment het beste kiezen voor dynamische fee. Uw wallet berekent dan de fee die past bij de grootte van de transactie en houdt ook rekening met de gemiddelde fees op dat moment. De fee kan heel laag zijn, wij raden minimaal BTC 0.0003 aan voor gewone transacties. Heeft u veel kleine hoeveelheden bitcoin ontvangen en wilt u deze in één transactie aan ons verzenden? Voeg in dat geval meer fee toe, omdat dit een grote transactie is. Transacties zonder of met te weinig fee kunnen heel lang onbevestigd blijven, vooral als het druk is op het netwerk omdat miners andere transacties met hogere fee voorrang geven.

Fee meegeven, hoe werkt het?

De transactiefee wordt bij het totaal van uw transactie opgeteld, daarom kunt u altijd net iets minder overmaken dan wat er in uw Bitcoin-wallet zit, bijna alle wallets doen dit automatisch. Soms moet u even in de instellingen kijken op welk bedrag dit staat. Bijvoorbeeld: U heeft exact BTC 1,- in uw wallet, dan kunt u BTC 0.9997 overmaken, en houdt u niks over. De miner die uw transactie bevestigt krijgt dan BTC 0.0003 als fee. Stel dat u deze transactie naar ons deed, dat vult u dus ook op onze site in dat u BTC 0.9997 wilt verkopen, want dat is het bedrag dat u kunt spenderen.

Weet u niet zeker welke fee uw wallet hanteert? Zoek dit dan voordat u gaat overmaken op in de handleiding van uw wallet en verzeker uzelf ervan dat deze minimaal op BTC 0.0003 staat, bij voorkeur 0.0005. Transacties zonder of met een lage fee kunnen soms dagenlang niet bevestigd worden, en kunnen we dan ook niet aan u uitbetalen!

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.