Wat is de sanctiewet en wat betekent dat voor u?

De sanctiewet is in 1977 ontstaan en geldt voor iedereen. Bedrijven die geregistreerd zijn in Nederland dienen aan deze wet te voldoen en komt neer dat een bedrijf u als klant dient te screenen. We zijn dus verplicht om zeker te weten dat we geen zaken doen met iemand die op de sanctielijst staat. Daarnaast moet er, bij bitcoin betalingen naar derden, de naam van de derde gecontroleerd worden op het voorkomen op de sanctielijst. Als die tegenpartij op de lijst staat mag de transactie niet worden uitgevoerd. Deze laatste transactievorm biedt Bitonic echter niet aan.

Wat DNB van bitcoinbedrijven verwacht is dat ze van eigen klanten de wallets whitelisten en verifiëren of de klant daadwerkelijk eigenaar van de eigen wallet is. DNB beschrijft dit als volgt:

Dit betekent dat:

  • de aanbieder de identiteit en de woonplaats van de tegenpartij vaststelt en screent tegen sanctielijsten (en dit geen hit oplevert) en
  • dat de aanbieder vaststelt dat deze persoon ook daadwerkelijk de ontvanger of verzender is.

Bitonic heeft tot het laatste moment geprotesteerd tegen deze eis omdat het niet uit de wet voortvloeit en de maatregelen totaal niet effectief zijn. Toch moeten we van DNB iedereen moeten belasten met deze vergaande en privacy-ingrijpende maatregelen. Iedereen die bij ons bitcoins koopt of opneemt wordt nu dus verplicht zijn of haar bitcoinadres te verifiëren.

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.