Rechtszaak Bitonic vs DNB

update 7 april: uitspraak van de rechtbank positief voor Bitonic

Nieuwsartikelen rechtszaak: NRC / FD / Trouw / Telegraaf / BNR

Dinsdag 23 maart dient de rechtszaak die wij tegen onze toezichthouder De Nederlandsche Bank hebben aangespannen bij de bestuursrechter in Rotterdam in verband met de wallet-verificatie-eis. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van ons aan DNB om deze ineffectieve technische eis in te trekken is dit een harde toelatingseis voor registratie gebleven.

Wij hebben ons altijd ten volste ingespannen om aan de wettelijke verplichtingen die voor ons als onderneming gelden te voldoen, waaronder het identificeren en verifiëren van onze klanten en controleren van transacties. Dit staat buiten kijf en dat is expliciet ook niet waar de rechtszaak om draait.

Wel voelen wij ons genoodzaakt om de gang naar de rechter te maken voor een onafhankelijke uitspraak over de rechtmatigheid van de extra eis die door DNB gesteld is om de wallet-addressen van onze klanten te verifiëren.

Belang van onze klanten

Los van het feit dat het verifiëren van elk adres bij elke transactie technisch zinloos is, is het ook nog eens een zware inbreuk op het recht op privacy van onze klanten die nu aan ons moeten aantonen waar de bitcoins bewaard worden.

Wij vragen daarom via deze weg om opschorting van deze eis, zodat we niet langer deze inbreuk hoeven te maken en weer volgens dezelfde Europese regels kunnen opereren die internationaal ook gelden.

Praktische informatie

De zaak is op dinsdag 23 maart om 10.00 uur. Op bitcoin.nl hebben we nogmaals een uitgebreide uitleg geplaatst over de kern van rechtszaak. Voor overige informatie, relevante nieuwsberichten die we hebben gepubliceerd:

Eerdere berichten

Nieuwsoverzicht

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.