Weekupdate #6: Bitcoin verdient een emoji

Een coalitie van meer dan 20 bitcoinbedrijven pleit voor een officiële bitcoin-emoji en roept de community op om een petitie te ondertekenen. Bitcoin, het symbool van financiële vrijheid en technologische innovatie, verdient volgens de coalitie een emoji. Het ondertekenen van de petitie kan mogelijk leiden tot de toevoeging van de emoji aan alle digitale toetsenborden. In deze weekupdate besteden we er aandacht aan, evenals aan de Grayscale Bitcoin Mini Trust, Michael Saylor die nog meer bitcoin wil kopen en Adopting Bitcoin Arnhem.

Bitcoin verdient een emoji

Waarom verdient bitcoin juist nu een emoji? Na 15 jaar van groeiende adoptie en naar schatting 400 miljoen gebruikers is het hoog tijd voor een emoji. Ook nadert de bitcoin halving. Dit is een uitstekend moment om bitcoin de erkenning te geven die het verdient.

De petitie ‘Bitcoin Deserves an Emoji’ streeft ernaar om bitcoin onderdeel te maken in onze dagelijkse communicatie door het toevoegen van de emoji aan alle digitale toetsenborden.

Het gaat niet alleen over een emoji; het is een massabeweging. Het nieuwe, wijdverbreide initiatief voor een bitcoin-emoji, eerder afgewezen in 2020, laat zien hoe belangrijk bitcoin is geworden in ons dagelijks leven, aldus de initiatiefnemers.

Volgens Unicode gebruikt 92% van de internetgebruikers wereldwijd emoji's in hun digitale communicatie. Oorspronkelijk afkomstig uit Japan in de jaren 1990, zijn emoji's geëvolueerd van eenvoudige pictogrammen tot essentiële communicatie-elementen die onze waarden en tijden weerspiegelen.

Onderteken de petitie: bitcoinemoji.org.

Grayscale Bitcoin Mini Trust

Op dinsdag kondigde Grayscale, de uitgever van de Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC), aan dat ze van plan zijn een nieuwe versie van de ETF te lanceren onder de naam Grayscale Bitcoin Mini Trust ETF (BTC) met lagere kosten. Met jaarlijkse beheerskosten van 1,5% is GBTC relatief duur vergeleken met andere spot bitcoin ETF's, zoals die van BlackRock (IBIT) met 0,25% en VanEck (HODL) met 0,20%.

Grayscale heeft de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) om toestemming gevraagd om een deel van GBTC af te splitsen en het nieuwe product BTC te lanceren op de NYSE Arca.

Als de goedkeuring wordt verleend, zouden bestaande GBTC-investeerders profiteren van lagere totale kosten en zouden ze geen vermogenswinstbelasting (capital gains tax) hoeven te betalen bij de overstap naar het nieuwe fonds.

Hoewel de exacte kosten op dit moment nog niet bekend zijn, wordt verwacht dat ze concurrerend zullen zijn met sommige van de goedkopere bitcoin ETF's op de markt, volgens een bron bij Grayscale.

Ondanks een uitstroom van meer dan $10 miljard uit GBTC sinds de goedkeuring van spot bitcoin ETF's in januari, heeft het fonds zijn waarde weten te behouden dankzij de gestegen bitcoin koers. Niettemin blijven kosten een belangrijke factor spelen.

Deze strategische zet van Grayscale zou mogelijk de uitstroom uit GBTC kunnen verminderen of stoppen. Ondertussen heeft Grayscale wel aanzienlijke winsten gemaakt met GBTC, wat gunstig kan zijn voor de Digital Currency Group (DCG), de holding van Grayscale, vooral gezien het faillissement van Genesis, een onderdeel van de groep.

Michael Saylor wil nog meer bitcoin kopen

Michael Saylor, de Amerikaanse ondernemer die in 2020 begon met het kopen van bitcoin namens zijn bedrijf MicroStrategy, heeft onlangs aangegeven dat hij nog meer bitcoin wil kopen. Recentelijk heeft het bedrijf maar liefst $800 miljoen opgehaald door converteerbare obligaties uit te geven met een couponrente van 0,625%, die in 2030 aflopen.

Deze converteerbare obligaties bieden investeerders de mogelijkheid om deze om te zetten in cash, aandelen van MicroStrategy, of een combinatie van beide. Met de opbrengst van deze uitgifte heeft MicroStrategy nog eens 12.000 bitcoin gekocht, ter waarde van $821,7 miljoen.

Enkele dagen later heeft Michael Saylor opnieuw besloten tot een vergelijkbare zet, waarbij MicroStrategy nog eens $525 miljoen aan converteerbare obligaties op de markt zal brengen, ditmaal met een couponrente van 0,875% en een vervaldatum in 2031.

Het bedrijf heeft momenteel 205.000 bitcoin op zijn balans staan, maar het lijkt waarschijnlijk dat dit aantal in de toekomst verder zal toenemen. Als dit het geval is, zal MicroStrategy in de nabije toekomst 1% van de totale hoeveelheid bitcoin in handen hebben.

Interessant is dat de beursgenoteerde exchange Coinbase nu een vergelijkbare strategie lijkt te volgen als Michael Saylor, door eveneens converteerbare obligaties uit te geven ter waarde van $1 miljard.

In plaats van de verwatering van aandelen, kiest het bedrijf ervoor om obligaties aan te bieden. Met de opbrengst van deze uitgifte is Coinbase van plan om schulden af te lossen, eventuele afgedekte call-opties te betalen en mogelijk andere bedrijven over te nemen.

Adopting Bitcoin Arnhem

Arnhem staat bekend als de bitcoinstad van Nederland. Al tien jaar geleden omarmden bedrijven zoals de supermarkt Spar en de fastfoodketen Burger King bitcoin als betaalmiddel. Ter ere van het tienjarig bestaan van Arnhem Bitcoinstad wordt op 25 mei aanstaande Adopting Bitcoin Arnhem georganiseerd, uiteraard in Arnhem.

Het brein achter dit baanbrekende evenement is Patrick van der Meijde, de visionaire kracht achter Arnhem Bitcoinstad en voormalig voorzitter van de branchevereniging voor de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL).

Adopting Bitcoin Arnhem zal geheel gewijd zijn aan het stimuleren van het praktisch gebruik van bitcoin. Het evenement zal plaatsvinden in Luxor Live, een bekend poppodium in Arnhem. De line-up van sprekers is indrukwekkend, met namen als Aaron van Wirdum, Peter Todd en Giacomo Zucco.

Naast het hoofdprogramma zijn er tal van side-events gepland om bezoekers uit het buitenland meer van Arnhem te laten zien dan alleen de binnenstad.

Wil je meer weten over Adopting Bitcoin Arnhem? Luister dan naar aflevering #315 B van de Cryptocast en bestel tickets op: adoptingbitcoinarnhem.com.

Bits

Eerdere berichten

Nieuwsoverzicht

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij jouw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we je toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die je via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.