Weekupdate #7: Banken voorspellen de bitcoin koers

Banken die zich met de bitcoin koers bemoeien blijft opvallend. Standard Chartered Bank heeft haar voorspelling voor bitcoin verhoogd van $100.000 naar $150.000, met een verwachting van $200.000 in 2025 als de instroom in bitcoin ETF's aanhoudt. Deze weekupdate belicht ook welke bitcoinminers de meeste bitcoins hebben gemined in februari, de $21 miljoen boete van Genesis opgelegd door de SEC, en vier opeenvolgende dagen van uitstroom uit bitcoin ETF's.

Wie minede de meeste bitcoins in februari?

In februari bereikte de bitcoin hashrate een recordhoogte van 735 EH/s, vermoedelijk gedreven door de sterke stijging van de bitcoin koers. Deze stijging zorgde ervoor dat zelfs minder efficiënte miners winstgevend bleven.

Met de naderende bitcoin halving, die over minder dan een maand plaatsvindt, zijn miners druk bezig om zo efficiënt mogelijk te minen en hun opbrengsten te maximaliseren. Hun inspanningen werden echter wel enigszins bemoeilijkt door de stijging van de mining difficulty in februari met 11%.

Maar wie minede de meeste bitcoins in februari? Wat betreft 'fysieke' bitcoins is er een top 3. Achter de miners staat tussen haakjes hun gemiddelde operationele hashrate vermeld. Op de eerste plaats staat Core Scientific (18,9 EH/s) met 893 bitcoins, gevolgd door Marathon Digital Holdings (17,6 EH/s) met 833 bitcoins en op de derde plaats CleanSpark (13,9 EH/s) met 648 bitcoins.

In termen van de meeste bitcoins gemined per EH/s scoorden de kleinere miners SATO Technology en DMG Blockchain het beste in februari.

En houden de miners hun bitcoins nog steeds vast? Zeker. De trend om gedolven bitcoins niet te verkopen (hodlen) zette door, waarbij Riot Platforms al haar geproduceerde bitcoins aan haar schatkist toevoegde. CleanSpark verkocht slechts 2,8 bitcoins en Hive Digital slechts 8 bitcoins.

Voor meer informatie over bitcoin mining, kun je terecht bij Compass Mining.

Banken die de bitcoin koers voorspellen

Standard Chartered Bank heeft haar voorspelling voor de bitcoin prijs verhoogd naar $150.000, van $100.000 eerder. Deze wijziging komt voort uit de sterke instromen in de onlangs gelanceerde spot bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten (VS), waardoor de prijs van bitcoin positief reageert.

Volgens analisten van de bank is er tegen het einde van 2024 potentieel voor de bitcoin koers om $150.000 te bereiken, terwijl het doel voor eind 2025 op $200.000 blijft staan.

Als de instromen in bitcoin ETF's het middelpunt van de schatting van de bank van $75 miljard bereiken en/of als valutareservemanagers beginnen met het kopen van bitcoin, ziet de bank zelfs de mogelijkheid om dit doel te overschrijden, waarbij de bitcoin prijs mogelijk in 2025 op een gegeven moment $250.000 kan bereiken.

Ook de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase heeft een mening over de bitcoin koers. Volgens analisten van de bank bevindt bitcoin zich momenteel in 'overbought territory', ondanks de correctie van afgelopen week. De opkomende bitcoin halving zal naar verwachting ook niet gunstig zijn voor de bitcoin koers.

Onthoud dat het voorspellen van de bitcoin koers eigenlijk ontgonnen terrein is en dat niemand beschikt over een kristallen bol, zelfs niet de banken die zich nu bezighouden met de prijs van bitcoin.

$21 miljoen boete voor Genesis

De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Genesis Global Capital afgelopen dinsdag een civiele boete van $21 miljoen opgelegd. Deze schikking volgt op beschuldigingen dat Genesis betrokken was bij het ongeregistreerd aanbieden en verkopen van effecten via Gemini Earn.

Via Gemini Earn konden particuliere beleggers in de VS hun bitcoin en crypto uitlenen aan Genesis in ruil voor rentebetalingen. Een grotere groep cryptobedrijven maakte gebruik van deze constructie met Genesis. Het gaat dus ook om een grotere groep gedupeerden, waaronder een Nederlandse partij.

Genesis kwam onder vuur te liggen omdat het in november 2022 aankondigde dat participerende partijen geen bitcoin en crypto meer konden opnemen vanwege een gebrek aan liquide middelen.

De SEC klaagde zowel Genesis als Gemini aan wegens het schenden van de Amerikaanse effectenwet. Naast de boete heeft Genesis ingestemd met een permanent verbod op verdere schendingen van de effectenwet.

Investeerders die deelnamen aan het Gemini Earn-programma hebben nog steeds geen toegang tot hun bitcoin en crypto, omdat Genesis en twee dochterondernemingen faillissement hebben aangevraagd in januari 2023.

Vier dagen op rij uitstroom uit bitcoin ETF's

Gisteren was de vierde dag op rij met uitstroom uit de bitcoin ETF's. In totaal stroomde er gisteren $94 miljoen uit. BlackRock (IBIT) compenseerde dit enigszins met een instroom van $233,4 miljoen.

De grootste uitstroom komt van de 'dure' Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC). Gisteren ging er $358,8 miljoen uit, wat het totaal op $1,83 miljard in slechts 4 dagen brengt. Het is een raadsel wie genadeloos blijft verkopen, maar vermoedelijk heeft het te maken met de lopende faillissementen.

Ondertussen passeerde de bitcoin ETF van Bitwise (BITB) de grens van $1,5 miljard en die van ARK 21Shares (ARKB) de grens van $2 miljard.

Meer informatie over de bitcoin ETF stromen is te vinden bij Farside Investors.

Bitonic app

Eerdere berichten

Nieuwsoverzicht

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.