Weekupdate #9: $2 miljard aan bitcoin verplaatst

Afgelopen dinsdag kwam er een grote hoeveelheid bitcoin in beweging. Er gingen geruchten rond dat de Amerikaanse overheid van plan was deze bitcoins te verkopen. In deze weekupdate gaan we hier dieper op in. We zullen ook de 'Meme-modus' in de Bitonic app bespreken, evenals Coinbase die Lightning gaat integreren, en de Bitkey hardware wallet.

$2 miljard aan bitcoin verplaatst

Een wallet die naar alle waarschijnlijkheid toebehoort aan de Amerikaanse overheid heeft dinsdagochtend bijna $2 miljard aan bitcoin verplaatst. Hoe zit dit precies?

Er werd, mogelijk als testtransactie, 100.000 satoshi naar een bitcoinadres van Coinbase Prime verstuurd. Hierdoor werd ook 30.174 BTC naar het 'change address' verplaatst.

Bij het versturen van een bitcointransactie wordt namelijk altijd de volledige waarde van een UTXO verzonden: een deel gaat naar de ontvanger en het restant ontvangt de verzender terug in een ‘change addres’.

Een deel van de 30.174 BTC, namelijk 1999 BTC, werd nog geen drie kwartier later ook naar Coinbase Prime verstuurd en mogelijk verkocht. Op dit moment staat nog 27.799 BTC stil op een bitcoinadres dat toebehoort aan de Amerikaanse overheid, wat op het moment van schrijven grofweg €1,7 miljard waard is.

Maar waar komen deze bitcoins vandaan? Ze zijn afkomstig van de beruchte Silk Road, een marktplaats op het dark web die in 2013 door de FBI werd gesloten en waarvan de bitcoins vervolgens in beslag werden genomen door de Amerikaanse overheid.

Of de overheid binnenkort meer bitcoins gaat verkopen, blijft vooralsnog speculatie. Vorig jaar werden al bijna 10.000 van de in totaal 50.000 BTC verkocht. Het is ook goed mogelijk dat het bij de eerdergenoemde 1999 BTC blijft. Waarom zou je immers al je bitcoins verkopen?

Meme-modus in de Bitonic app

Afgelopen maandag ontdekten we een zeer ongebruikelijke bug in de Bitonic app die voor veel opschudding zorgde. Met de introductie van de mysterieuze 'Meme-modus' konden gebruikers €5 aan sats verdienen.

Hoewel bijna alle memes tot nu toe zijn gevonden, ontbreken er nog een paar. Dus als je dit weekend niets te doen hebt, weet je wat je te doen staat: op onze post op X reageren met een screenshot van een nog niet ontdekte meme. Happy meme hunting!

Bitonic app

Coinbase gaat Lightning integreren

Na een lange periode van wachten lijkt Coinbase eindelijk stappen te zetten om Lightning te integreren. Deze stap zal de snelheid van het storten en opnemen van bitcoin (via Lightning) verhogen en de kosten verlagen. Coinbase zal hiervoor samenwerken met Lightspark, die de nodes zal beheren en hosten.

Hoewel Lightning al enige tijd beschikbaar was op de exchange van Bitonic, BL3P, en andere exchanges zoals Kraken het al geruime tijd ondersteunen, blijft het een raadsel waarom Coinbase, als een van de oudste exchanges, zo lang heeft gewacht.

Een interessant feitje: de capaciteit van het Lightningnetwerk is in de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld en bedraagt nu meer dan 4500 BTC.

Bitkey hardware wallet

Het veilig beheren van bitcoin blijft voor bitcoingebruikers van essentieel belang. Een van de grootste obstakels in deze digitale wereld is het risico op het verlies van toegang tot je wallets, of het nu gaat om het kwijtraken van hardware wallets, telefoons of zelfs fysieke back-ups.

Bitkey is de nieuwe hardware wallet van Block. Deze wallet helpt gebruikers via een multisig-oplossing om bitcoin veilig te bewaren.

Meer weten? Voor een review van de Bitkey hardware wallet, bezoek onze educatieve nieuwswebsite: bitcoin.nl.

Eerdere berichten

Nieuwsoverzicht

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.