Weekupdate 3: ECB vindt bitcoin maar niets

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze week opnieuw een blog gepubliceerd waarin zeer selectief wordt omgegaan met informatie en harde kritiek wordt geuit op bitcoin. De auteurs van de blog zijn dezelfde als degenen die eind 2022 schreven dat bitcoin op weg was naar irrelevantie. In deze weekupdate zullen we hier natuurlijk aandacht aan besteden. Ook zullen we bespreken dat bitcoin mining steeds groener wordt, dat donaties aan politieke partijen in bitcoin zijn toegestaan, en bekijken we de toename in handelsvolume van de bitcoin ETF van VanEck.

ECB vindt bitcoin maar niets

Een ETF-goedkeuring voor bitcoin - de nieuwe kleren van de naakte keizer, luidt de opvallende titel van een blog op de website van de ECB. Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf zijn de auteurs, dezelfde als degenen die in eind 2022 schreven dat bitcoin op weg was naar irrelevantie.

Sindsdien is de bitcoin koers met ongeveer 200% gestegen. Misschien was enige rectificatie op zijn plaats geweest, maar nee, gewoon weer een nieuwe blog om bitcoin te bekritiseren. Het is opmerkelijk dat de ECB haar website hiervoor leent.

Maar inhoudelijk staat de blog vol met onwaarheden. De community note in het bericht van de ECB op X laat dit grappig genoeg mooi zien.

Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat bitcoin geld is voor criminelen. Zelfs het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft onlangs toegegeven dat dit niet het geval is, verwijzend naar een onderzoek van Chainalysis, waaruit blijkt dat slechts ongeveer 0,34% van de transacties met bitcoin te maken heeft met criminele activiteiten.

Ook wordt beweerd dat de waarde van bitcoin zero is. Het argument dat het niet wordt uitgegeven door een centrale bank ontbreekt hier, maar waarom dan nul? Omdat het geen cashflow genereert, zoals aandelen (dividenden) of vastgoed (huuropbrengsten). Los van de economische fundamenten is elke prijs even (on)plausibel. Een perfecte setting voor verkopers van slangenolie, aldus de auteurs van de blog.

Verder wordt beweerd dat bitcoin slecht is voor het milieu, geen gedecentraliseerd geld is, een slechte investering is en vanaf het begin wordt gemanipuleerd. Met andere woorden: bitcoin lost niets op en we kunnen het maar beter verbieden.

Dit alles wordt beweerd zonder veel tastbaar bewijs. Althans, met zeer selectieve of zelfs verouderde informatie. Het is jammer dat de ECB haar website leent voor dit soort politieke ideologische propaganda, en het is misschien zelfs een beetje onprofessioneel. Meer over de blog van de ECB lees je op bitcoin.nl.

Bitcoin mining wordt steeds groener

Deze maand heeft het bitcoin netwerk en bitcoin mining een nieuwe mijlpaal bereikt: maar liefst 55% van de elektriciteit die het gebruikt, komt uit duurzame bronnen. Dat is een toename van 0,5% ten opzichte van vorige maand, volgens onderzoek van Daniel Batten.

Wat heeft deze stijging veroorzaakt? Batten wijst op drie belangrijke factoren: in Ethiopië wordt vooral gemined op volledig hernieuwbare energie, bitcoin miners in Argentinië zorgen voor methaanvermindering (Unblock Global), en de ontwikkelingen rondom de bitcoin miner CleanSpark.

Bitcoin mining in Ethiopië? Ja zeker, ondanks het verbod op bitcoin en crypto in Ethiopië, zijn in 2022 gunstige wetten aangenomen voor 'high-performance computing' en 'data mining'. Hieronder valt bitcoin mining.

Door het aannemen van deze wetten heeft Ethiopië veel bitcoin miners mogen ontvangen, met name uit China, mede dankzij de overvloed aan goedkope en schone energiebronnen die het land rijk is.

Zo heeft Luxor Mining onlangs bevestigd dat ze 200 megawatt aan energie gebruiken voor het minen van bitcoin in Ethiopië, waarvan 95% afkomstig is van waterkracht en 5% van zonne-energie en wind.

Donaties in bitcoin aan politieke partijen

Het Forum voor Democratie (FvD) voegde vorig jaar november een knop toe aan hun website waarmee mensen konden doneren in bitcoin en crypto, waarmee ze de eerste partij in de Tweede Kamer werden die dit mogelijk maakte.

D66-parlementslid Joost Snellen uitte bezorgdheid over het feit dat dit andere landen zoals Rusland en China in staat zou kunnen stellen om de verkiezingen te beïnvloeden. Daarom stelde hij begin januari vragen aan de Tweede Kamer.

Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft afgelopen week deze vragen beantwoord.

Een van de zorgen van Snellen was dat donaties in bitcoin en crypto een risico zouden kunnen vormen voor de transparantie en betrouwbaarheid van het overzicht van giften, en daarmee ook voor de naleving van de Wet financiering politieke partijen (Wfpp).

Volgens de minister bestaat inderdaad het risico dat donaties in bitcoin en crypto het maximale donatiebedrag of het verbod op buitenlandse donaties kunnen omzeilen, maar zijn dergelijke donaties wel toegestaan. Goed nieuws voor de politieke partijen die bitcoin en crypto willen accepteren.

Een bijdrage in cryptoactiva beschouw ik als een geldelijke bijdrage, aangezien het geen officiële maar wel een informele tegenwaarde in bijvoorbeeld dollar of euro heeft en in ieder geval een handelswaarde heeft. Voor zover cryptoactiva zou moeten worden beschouwd als zaak of dienst, is sprake van bijdrage in natura.’

(Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Bitcoin ETF van VanEck

Nog geen week nadat VanEck aankondigde dat het de kosten van zijn spot bitcoin ETF zou verlagen van 0,25% naar 0,20%, zag het fonds ($HODL) een enorme toename in handelsvolume.

Op dinsdag overschreed de bitcoin ETF van VanEck een handelsvolume van $300 miljoen, meer dan tien keer zoveel als op zijn beste dag tot nu toe.

Volgens analist Eric Balchunas uitte hij zijn verrassing over hoe goed het fonds presteerde op X. Het handelsvolume was 14x hoger dan het dagelijkse gemiddelde, en het waren niet slechts grote investeerders (wat logisch zou zijn), maar 32.000 individuele transacties, wat 60x meer is dan het gebruikelijke gemiddelde, aldus de analist.

Het is interessant om te zien dat de ETF van een van de spelers die al langer in bitcoin actief is dan bijvoorbeeld BlackRock en Fidelity nu goed presteert en aandacht krijgt. Desalniettemin is het misschien toch beter om daadwerkelijk bitcoin te bezitten in plaats van te investeren in een ETF.

Bits

Eerdere berichten

Nieuwsoverzicht

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.