Weekupdate #8: Europees verbod op eigen wallets?

Vorig weekend was er een golf van onrust in de bitcoinwereld. Het gerucht ging namelijk dat er een Europees verbod op eigen wallets en anonieme bitcoinbetalingen op komst was. In deze weekupdate richten we ons op deze kwestie en laten we zien dat dit niet het geval is. Ook werpen we een blik op het ‘M-block’ van Marathon Digital Holdings, de inspanningen van de Amerikaanse autoriteiten om exchanges aan te pakken en de rechtszaak rondom Tornado Cash.

Europees verbod op eigen wallets?

Recent veroorzaakte een gerucht over een vermeend Europees verbod op eigen wallets en anonieme bitcoinbetalingen enige opschudding in de bitcoinwereld. Echter, blijkt er helemaal niets van waar te zijn. Maar wat is dan precies de situatie?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er veel nieuwe wet- en regelgeving op komst is voor bedrijven actief in de bitcoinsector. Twee belangrijke verordeningen zijn MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation) en TFR (Transfer of Funds Regulation), welke rechtstreeks toepasselijk zijn in de Europese Unie.

MiCA richt zich voornamelijk op de dienstverlening rondom cryptoactiva en het reguleren van de uitgifte van cryptoactiva. TFR introduceert nieuwe regels om witwassen en financiering van terrorisme via cryptoactiva tegen te gaan, waaronder de zogenoemde ‘travel rule’ en brengt bestaande definities uit AMLD5 in lijn met definities uit MiCA.

Het is belangrijk op te merken dat zowel MiCA als TFR geen expliciete verboden bevatten met betrekking tot het gebruik van eigen wallets of het uitvoeren van anonieme bitcoinbetalingen. Dus waar kwam de paniek (FUD) dan vandaan?

Het antwoord ligt in een ander Europees wetgevingspakket, met een bredere focus op het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering. Een nieuw AML/CFT-raamwerk, dat naar verwachting in 2027 in werking treedt.

Dit raamwerk omvat AMLA (een verordening ter oprichting van een Europese AML/CFT-waakhond), AMLR (een verordening met AML/CFT-regels) en een herziening van een bestaande anti-witwasrichtlijn (AMLD6).

AMLR heeft voor de opschudding gezorgd. Deze verordening wordt niet alleen van toepassing op cryptobedrijven, maar op financiële instellingen in het algemeen. AMLR verbiedt cryptobedrijven bijvoorbeeld om anonieme wallets aan te bieden aan hun klanten (art. 58 lid 1), en staat hen (in principe) niet toe om privacycoins aan te bieden.

Maar wat betekent dit voor het verbod op eigen wallets? Artikel 31b lid 1 van AMLR bepaalt dat cryptobedrijven ‘risicobeperkende maatregelen’ moeten nemen bij klanten die eigen wallets gebruiken, waaronder het gebruik van blockchainanalyse en het verzamelen van informatie over de herkomst en bestemming van cryptoactiva.

AMLR ligt hiermee in lijn met TFR, en als zodanig is dit dus niets nieuws. Er is dus ook geen sprake van een verbod op eigen wallets.

Hoewel minder relevant voor bitcoin, is het belangrijk om op te merken dat AMLR contante betalingen beperkt tot een maximum van €10.000. Lidstaten hebben zelfs de vrijheid om lagere limieten vast te stellen. Momenteel ligt er in Nederland een wetsvoorstel om contante betalingen te beperken tot een maximum van €3.000. Dit voorstel is echter controversieel verklaard, en zal pas door een volgend kabinet worden behandeld.

Dus, de moraal van het verhaal? Er is geen sprake van een verbod op eigen wallets en anonieme bitcoinbetalingen. Geloof niet alles wat je leest op social media (X) of wat (f)influencers beweren, maar doe zelf onderzoek (DYOR).

Voor meer informatie kun je terecht op onze educatieve nieuwswebsite bitcoin.nl.

Bitcoinminer heeft een 'M-block' gemined

Op dinsdagochtend kondigde de beursgenoteerde bitcoinminer Marathon Digital Holdings aan dat ze met succes een 'M-block' hebben gemined.

Blockchain explorers, zoals mempool, visualiseren bitcointransacties via vierkante blokken en kleuren op basis van transactiegrootte en -kosten. Marathon, dat een eigen miningpool (MARA pool) bezit met een hashrate van 2,1% van de totale hashrate, heeft de mogelijkheid om de volgorde van transacties in een blok te bepalen. Hierdoor kunnen ze een soort 'blokkunst' creëren, waarbij grafische afbeeldingen ontstaan.

Deze innovatieve benadering van bitcointransacties heeft volgens Marathon het potentieel om een golf van creativiteit te ontketenen. Op dit moment biedt Marathon de service echter nog niet aan.

Amerikaanse autoriteiten vs. crypto exchanges

Afgelopen dinsdag hebben federale aanklagers in de Verenigde Staten de exchange KuCoin en twee van haar oprichters aangeklaagd wegens het schenden van anti-witwaswetten. Gelijktijdig heeft de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een rechtszaak tegen KuCoin aangespand.

Deze acties van dinsdag volgen slechts enkele maanden nadat Amerikaanse autoriteiten soortgelijke aanklachten hebben geschikt tegen Binance.

Ondertussen ligt ook de exchange Coinbase nog steeds onder vuur. De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een belangrijke overwinning behaald tegen de exchange. Een rechter oordeelde dat de claim van de SEC over de verkoop van ongeregistreerde effecten door de exchange door een jury kan worden behandeld.

Het is duidelijk dat Amerikaanse autoriteiten blijven streven naar het aanpakken van exchanges. Deze ontwikkelingen krijgen vermoedelijk nog een staartje.

Sam Bankman-Fried veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf

In New York werd gisteren de voormalige CEO van cryptoexchange FTX, Sam Bankman-Fried, veroordeeld tot een kwart eeuw achter de tralies. Deze harde straf volgde nadat een jury hem schuldig bevond aan een reeks beschuldigingen, waaronder fraude, samenzwering, en witwassen via zijn cryptobeurs FTX en investeringsmaatschappij Alameda Research. De aanklagers hadden een nog zwaardere straf van 40 tot 50 jaar geëist, gezien de omvang van zijn misdaden.

FTX bood klanten de mogelijkheid om in cryptomunten te handelen, maar Bankman-Fried misbruikte het vertrouwen door klantentegoeden te gebruiken voor riskante investeringen via zijn eigen fonds, Alameda Research. Zijn snelle opkomst tot miljardair werd gevolgd door een even snelle val toen FTX instortte, waardoor klanten en investeerders miljarden verloren. De rechter benadrukte dat Bankman-Fried loog over het gebruik van klantengelden. Ondertussen probeerde hij een luxueus leven te leiden, gefinancierd door de verloren tegoeden van zijn klanten.

Rechtszaak Aleksej Pertsev

Verder vond er deze week ook in Nederland een belangrijke cryptorechtszaak plaats. Het gaat om Aleksej Pertsev, een Russische programmeur betrokken bij Tornado Cash, een decentrale mixingdienst voor cryptovaluta. Tornado Cash stelt gebruikers in staat de herkomst van cryptovaluta te verhullen door ze te mengen met munten uit andere bronnen.

Eind 2022 belandde Tornado Cash op de Amerikaanse sanctielijst, waarna Pertsev in Amstelveen werd gearresteerd. Beschuldigd van witwassen van minstens $1,2 miljard afkomstig van hacks, pleit Pertsev voor zijn onschuld, bewerend dat hij geen directe betrokkenheid had. De strafeis is meer dan 5 jaar, de uitspraak staat gepland op 14 mei.

Bitonic app

Eerdere berichten

Nieuwsoverzicht

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.