Algemeen

Wat is Bitonic?

Bitonic is opgezet door drie bitcoin-enthousiastelingen die uit eigen ervaring hebben ondervonden hoe omslachtig het was om in Nederland aan bitcoins te komen. Bij twee verschillende banken werden onze betalingen naar een internationale bankrekening geblokkeerd en moesten wij via-via (op basis van goed vertrouwen) aan onze bitcoins komen. Sinds 2012 bieden wij een snelle en veilige manier om bitcoins voor iedereen in Nederland beschikbaar te maken. Innmiddels kunnen we wel zeggen dat Bitonic de Bitcoin-expert van Nederland is!

Bitonic.nl is een volledig geautomatiseerd systeem: zodra de betaling is afgerond worden automatisch de gekochte bitcoins overgemaakt, en als onze voorraad laag wordt kopen wij automatisch nieuwe bitcoins in op de grote markten. Voor een zeer bescheiden meerprijs ten opzichte van de grote markten heeft u het gemak van betalen via iDEAL of Bancontact en bespaart u zichzelf een hoop tijd en moeite. De voordelen op een rijtje:

 • Snel: uw bitcoins worden vrijwel direct na de betaling automatisch overgemaakt, het is dan alleen nog even wachten op de goedkeuring binnen het bitcoin-netwerk voor u de bitcoins kunt uitgeven (doorgaans binnen 10 minuten). *
 • Eenvoudig: geen documenten inscannen en/of een overboeking naar een buitenlandse bankrekening doen waarvan het maar afwachten is of/wanneer deze aankomt.
 • Betrouwbaar: de betaling met iDEAL, Bancontact of MyBank zorgt voor een gegarandeerde transactie. Wij verkopen uit eigen voorraad: u krijgt bij ons dus altijd de exacte hoeveelheid bitcoins waar u voor betaalt.
 • Transparant: onze prijzen zijn altijd 100% inclusief, dus geen extra kosten achteraf.

Ook kunt u bij ons voor een goede prijs bitcoins verkopen. Uitbetaling binnen een werkdag! * voor nieuwe klanten geldt eenmalige extra verificatie

Wat zijn bitcoins en wat kan ik ermee?

Uitleg over wat Bitcoin nou eigenlijk is en hoe het werkt, kunt u hier vinden.

Er zijn talloze toepassingen voor bitcoins, net zoals er talloze toepassingen met contant geld zijn of PayPal. Zo kunnen er diverse producten besteld worden bij een groot aantal webshops, daarnaast zijn beleggen en speculeren ook mogelijkheden. Het is ook mogelijk om maaltijden met bitcoin af te rekenen: zowel bij thuisbezorgd.nl als in verschillende restaurants.

Aan de slag met Bitcoin? Essentiele informatie voor beginners.

Hoe is jullie prijs opgebouwd?

Wij hanteren onze eigen koers, op basis van vraag en aanbod op het moment en de koers op internationale markten (voornamelijk Bitstamp, Kraken en ons eigen BL3P). Onze marge is variabel, afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer wij veel bitcoins inkopen, berekenen we dit over het algemeen door in een lagere verkoopprijs. Zo proberen wij de vraag en het aanbod zo veel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Daardoor kunnen we onze tarieven zeer scherp houden, maar zullen wij geen vaste fee (vergoeding) weergeven.

De prijzen die wij aangeven zijn altijd all-in en bindend zodra u de transactie start. Als u bitcoins koopt dan zijn de transactiekosten verwerkt in de prijs. Daardoor betaalt u bij grotere hoeveelheden relatief (iets) minder. U kunt onze prijzen vergelijken met het Europees gemiddelde op bitcoinaverage of bitcoin.nl.

Waarom zou ik voor Bitonic kiezen?

Omdat onze bitcoins de beste zijn natuurlijk!

In Nederland zijn er meerdere bedrijven waar u, net als bij Bitonic, bitcoins kunt kopen met iDEAL. Hoe weet u als klant bij welk bedrijf u het beste bitcoins kunt kopen? Wij adviseren naar het volgende te kijken:

 • Prijs. U kunt onze prijzen vergelijken met het Europees gemiddelde op bitcoinaverage of bitcoin.nl. Ook kunt u Nederlandse aanbieders vergelijken op diverse sites door te zoeken op "bitcoin prijzen vergelijken". U zult zien dat de prijzen over het algemeen niet ver uit elkaar liggen en Bitonic vaak tot de goedkoopste aanbieders behoort.
 • Betrouwbaarheid van de aanbieder. Een Nederlandse aanbieder waar met iDEAL betaald kan worden biedt meer zekerheid dan een exchange, waar vaak alleen met een internationale overboeking betaald kan worden. Tevens heeft het verleden uitgewezen dat uw geld niet altijd veilig staat op een exchange (MtGox, Bitcoin24, Cryptsy, etc.). Bij sommige Nederlandse aanbieders komen er tijdens het betaalproces nog (transactie-)kosten bij, of wordt na de betaling de koers aanpast, waardoor u bedrogen uit kunt komen. Bitonic biedt altijd een all-in prijs en doet nooit aanpassingen na de betaling.
 • Deskundigheid. Het is niet heel moeilijk om een website te maken waar bitcoins gekocht kunnen worden. Houd wel in gedachten dat Bitcoin een complexe, nieuwe technologische ontwikkeling is, waar ook wel eens iets mis bij kan gaan. Dan is het fijn als u op weg geholpen kunt worden door een goed bereikbare, deskundige partij met veel ervaring.
 • Snelheid. U kunt op een exchange meestal een iets betere prijs krijgen, vaak scheelt dit ongeveer 1%. Het grote verschil met een exchange is dat u bij een partij als Bitonic direct bitcoins koopt voor een afgesproken prijs. Ziet u een koopmoment, dan hoeft u niet eerst te wachten tot uw overboeking aankomt, omdat wij al buffers hebben waaruit we direct kunnen leveren. Hiermee loopt u ook geen risico door uw geld te bewaren bij een derde partij.
 • Ervaringen. Sommige aanbieders stimuleren klanten om een beoordeling achter te laten op een reviewsite, door hier bijvoorbeeld een vergoeding tegenover te stellen. Wij denken dat dit geen betrouwbare resultaten oplevert. Wij geloven dat de ervaringen die op mensen hun eigen initiatief worden gedeeld in de Bitcoingemeenschap (bijv. Bitcointalk, Reddit), van grotere waarde zijn. Bitonic staat al jaren zeer goed bekend in de Bitcoingemeenschap, maar u hoeft ons natuurlijk niet op ons woord te geloven!

Kan ik ergens anders nog goedkoper aan bitcoins komen?

Wilt u zo goedkoop mogelijk aan (een hoop) bitcoins komen en heeft u daar tijd en moeite voor over? Dan kan dat waarschijnlijk goedkoper dan bij een wisseldienst als Bitonic. U kunt denken aan een afspraak maken met iemand voor een contante betaling via een bitcoin-marktplaats, of u meldt zich aan bij een exchange zoals BL3P, waarbij u wel eerst een aantal documenten moet inzenden en (bij de grotere beurzen) een internationale overboeking moet doen. Kiest u voor Bitonic, dan betaalt u weliswaar iets meer (gemiddeld ongeveer 1%), maar daar krijgt u gemak, snelheid en zekerheid voor terug.

Waarom hoef ik geen account aan te maken?

Omdat bitcoins digitaal verstuurd worden vinden wij het niet nodig om te werken met accounts en vragen wij voor kleine bedragen enkel een bitcoinadres. Orders worden bij ons automatisch verstuurd direct na betaling, daarom hebben wij zelfs geen e-mailadres nodig om de orderstatus door te geven. Voor grotere bedragen dient uw rekeningnummer geverifieerd te zijn, zie ook: verificatie. Het is altijd mogelijk om uw transacties terug te bekijken, dit kan op onze contactpagina aan de hand van uw rekeningnummer en bitcoinadres.

Hebben jullie een koersgrafiek?

Nee. Bitonic wil zich focussen op de kerntaken en een zo overzichtelijk mogelijk koopproces aanbieden, daarom hebben wij de site clean gehouden. Een goede nieuwsbron met een koersgrafiek en allerlei statistieken is bitcoin.nl.

Verwachten jullie dat de koers zal blijven stijgen?

Wij wagen ons niet aan koersvoorspellingen. Het verleden wijst wel uit dat de koers erg volatiel is, waarbij we vaak na een grote prijsstijging een correctie zien, en de prijs op lange termijn weer herstelt. Helaas biedt dit geen garanties voor de toekomst. Bitcoin is als decentraal betalingsnetwerk een prachtige vinding, en heeft daarom een enorm potentieel. Daarmee biedt het ook voor beleggers kansen, maar het is een erg risicovolle investering. U moet er rekening mee houden dat u uw inleg (bijna) geheel kwijt kunt raken.

Wat ons betreft is de koers ook zeker niet het meest interessante aspect van Bitcoin. We zien nog een enorm groeipotentieel wat betreft de toepassing van blockchaintechnologie en zijn van plan om ons in te blijven zetten voor de verdere acceptatie. Als het aan ons ligt spelen Bitcoin en de blockchaintechnologie een hoofdrol in de toekomst van het betaalverkeer en nog vele andere toepassingen.

Gaan jullie binnenkort ook Ethereum / Bitcoin Cash / andere cryptocurrencies aanbieden?

Hoewel we nog niet overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van de meeste alternatieve cryptocurrencies (altcoins), erkennen we dat er wel veel vraag naar is. We willen echter eerst zeker weten dat aan te bieden altcoins vergelijkbaar zijn met Bitcoin qua veiligheid en betrouwbaarheid. Wat u wel kunt doen is bitcoins bij ons kopen en deze verhandelen voor andere digitale valuta op een exchange. Een veelgebruikte altcoin exchange is bijvoorbeeld Bittrex. Wees u wel bewust van de risico's, die wellicht nog groter zijn dan bij Bitcoin.

Wat is bpay.to / payments.bitonic.eu?

Wij hebben het domein bpay.to geregistreerd voor het opstarten van betalingen via het nieuwe "payment protocol" in Bitcoin. Hiermee is het mogelijk om nog eenvoudiger bitcoin-betalingen te doen, mocht er iets misgaan bij een betaling dan regelen wij automatisch het retourneren van de bitcoins met uw wallet. Dit protocol is relatief nieuw en wordt nog niet door alle wallets ondersteund. U kunt voorlopig ook nog op de oude manier blijven betalen.

Het domein bpay.to gebruiken we vanwege de lengte, wat resulteert in een kleinere QR-code. Het payment-request wordt verder afgehandeld via een beveiligde verbinding met payments.bitonic.eu.

Kan ik TOR gebruiken om bitcoins te (ver)kopen?

Het gebruik van anonieme proxies is toegestaan, maar er is wel een verhoogde kans dat uw transactie niet automatisch wordt verstuurd. Dit is omdat het risico op fraude groter is wanneer een proxy wordt gebruikt. Lees meer in dit nieuwsbericht

Ik heb een product gekocht met bitcoins maar het nooit gekregen, wat kan ik nu doen?

Helaas wordt bitcoin soms misbruikt door oplichters omdat bitcoin hen enkele voordelen biedt.

We hebben meer rondom fraude en oplichting, ons beleid en advies aan gedupeerden geschreven op de pagina veiligheidsbeleid.

Moet ik belasting betalen over mijn bitcoins?

Een veelvoorkomende vraag gaat over het betalen van belasting over bitcoin. Omdat bitcoin nieuw is en anders werkt dan giraal of cash geld, is het voor veel mensen onduidelijk of ze bitcoins op moeten geven bij de belasting.

In Nederland moeten bitcoins opgegeven worden bij de belastingaangifte en vallen voor particuliere gebruikers onder overige bezittingen in box 3 (sparen en beleggen). Over de bitcoins die u bezit betaalt u op dit moment alleen vermogensbelasting. Winst als gevolg van een koersstijging wordt gezien als vermogensgroei.

Als peildatum voor het opgeven van de waarde van de bitcoins, gebruikt u 1 januari van het jaar waarvan u aangifte doet. Voor 2016 geeft u dus de waarde van de bitcoins op 1 januari 2016 op.

Disclaimer: Bitonic is geen belastingadviseur, voor specifiek advies rondom belastingen kunt u het beste terecht bij een belastingadviseur.

Bitcoins kopen

Ik wil bitcoins kopen. Wat is een bitcoinadres en hoe kom ik eraan?

Een bitcoinadres kunt u zien als een rekeningnummer voor bitcoins, alleen dan niet bij de bank: iedereen kan zelf adressen aanmaken met behulp van een digitale portemonnee (Bitcoin wallet). U kunt het aan iedereen geven om bitcoins naar u over te maken. Uw wallet beheert de toegangssleutels tot uw bitcoins, om ze te kunnen uitgeven. De wallet hoeft niet 'aan te staan' om bitcoins te kunnen ontvangen, alleen om uw saldo op te vragen en bitcoins uit te geven.

Er zijn verschillende manieren om een bitcoinadres te krijgen:

 • Voor smartphones zijn er diverse apps beschikbaar. Deze zijn vooral handig wanneer u regelmatig betalingen met bitcoins uitvoert. Ons advies: gebruik dit alleen voor kleine hoeveelheden, neem niet meer bitcoinwaarde mee dan u in uw portemonnee zou hebben aan contant geld.
 • Een goede balans tussen veiligheid en gebruiksgemak vindt u in wallet software voor op uw desktop computer. Let wel goed op welke wallet u kiest, want bijvoorbeeld het installeren van de officiële Bitcoin software vergt veel tijd en deze wallet belast uw computer zwaar.
 • Het veiligst is offline opslag door middel van een USB-apparaatje (hardware wallet). Er hangt wel een prijskaartje aan.
 • Het makkelijkst, maar niet het veiligst, is een online wallet. Wij raden dit eigenlijk altijd af.

Voor meer informatie en een overzicht van beschikbare wallets: bitcoin.nl: Wallet kiezen. (tip)

De teller staat steeds op 0 wanneer ik wil kopen. Komt er weer nieuwe voorraad / kan ik reserveren?

Wanneer de voorraadbalk grijs is en '??? bitcoins' toont, betekent dit meestal dat er problemen zijn op de exchange waar wij bitcoins inkopen. Vaak is dit maar van korte duur.

Wegens de onvoorspelbare, soms plotseling enorm hoge vraag zijn wij niet altijd in staat de voorraad op peil te houden. We kunnen geen precies antwoord geven op de vraag wanneer er weer voorraad is: op het moment dat wij weten dat we weer bitcoins hebben, kunt u ze ook vrijwel meteen kopen. Over het algemeen komen er regelmatig kleine hoeveelheden binnen, hou de site dus in de gaten! Wanneer er grote voorraden arriveren zullen wij dit doorgaans melden op Twitter.

Omdat het betalingsverkeer tussen banken in het weekend en tijdens feestdagen volledig stilligt, kan het voorkomen dat onze buffer dan opdroogt. In zo'n geval kunnen we die over het algemeen in de loop van de eerstvolgende werkdag weer aanvullen.

Het is niet mogelijk om bitcoins te reserveren. Als we uitverkocht zijn, gaan de paar bitcoins die beschikbaar komen naar de mensen die het snelst zijn. We werken er hard aan om onze buffers te vergroten.

Waarom / hoe moet ik mijn rekeningnummer verifiëren?

Waarom: Rekeningverificatie geldt voor alle nieuwe klanten. We houden het koopproces graag zo eenvoudig mogelijk, maar we willen misbruik van onze dienst voorkomen. Alle handelaren die bitcoins aanbieden moeten extra maatregelen nemen om fraude te voorkomen. Zonder deze maatregelen is bitcoin helaas te aantrekkelijk voor cybercriminelen. Deze criminelen zijn erg creatief om nietsvermoedende mensen hun rekeninggegevens te ontfutselen (phishing), mensen op te lichten of met gehackte computers rekeningen te plunderen. Hiermee kopen ze vervolgens bitcoins, en daarmee zijn ze moeilijk te traceren.

Ondanks dat de maatregelen het koopproces iets ingewikkelder maken, zijn wij ervan overtuigd dat het goed is om op deze manier fraude tegen te gaan. Zo beschermen we de consument en zorgen we ervoor dat Bitcoin geassocieerd wordt met de positieve kanten zoals innovatie.

Hoe: Als verificatie voor uw rekening nodig is, ziet u het verificatieproces direct na betaling op onze website. Het is ook mogelijk om uw rekening vooraf te verifiëren via deze link. U krijgt een e-mail als de verificatie is geslaagd en kunt kort daarna bitcoins bestellen zonder vertraging.

Het verificatieproces is eenmalig en neemt slechts enkele minuten van uw tijd in beslag. U vult uw gegevens (IBAN-nr, e-mailadres en mobiele-telefoonnummer) in. Vervolgens ontvangt u een verificatiecode per SMS. Nadat u deze op de site heeft ingevuld krijgt u de instructies om 1 cent over te maken naar onze rekening. Het is hierbij belangrijk dat u de volledige omschrijving in uw overboeking meeneemt.

Nadat uw overboeking is verstuurd, kan het nog enkele uren, maximaal een dag duren voordat uw rekeningnummer is geverifieerd en de bitcoins worden verstuurd. Voor Nederlandse rekeningen is dit ook in het weekend van toepassing, voor Belgische rekeningen duurt het vaak minmimaal 1 werkdag voordat wij de 1-centoverboeking binnen krijgen. Voor de allereerste bestelling wordt tevens een zogenaamde 'cooldown'-periode aangehouden van 2 tot 8 uur, afhankelijk van de hoogte van het bestelbedrag. Als eenmaal uw eerste bitcoins zijn verstuurd, kunt u daarna onbeperkt bitcoins bestellen en zullen deze zonder extra verificatie direct geleverd worden.

Waarom moet ik mijn rekeningnummer invullen bij een Bancontact-betaling?

Dit is nodig omdat wij van onze betaalprovider alleen de laatste cijfers van uw kaartnummer doorkrijgen, terwijl het wel verplicht is om uw rekening te verifiëren. Door uw rekeningnummer in te vullen kunnen wij latere orders koppelen aan uw eerdere rekeningverificatie, de bitcoins zullen dan in de meeste gevallen direct verstuurd worden. We hopen dit proces in de nabije toekomst te kunnen vereenvoudigen.

Waarom vragen jullie om mijn mobiele-telefoonnummer?

Het mobiele-telefoonnummer wordt gevraagd in de rekeningnummerverificatie om een verificatiecode naar te versturen. Dit is onderdeel van het verplichte "Know Your Customer"-beleid voor aanbieders van anoniem, digitale producten. Uw telefoonnummer wordt enkel gebruikt voor het versturen van een verificatiecode. Er zijn voor u geen kosten verbonden aan deze verificatiestap.

De SMS is niet aangekomen :( wat nu?

Omdat dit maar sporadisch voorkomt hebben we geen tijd besteed aan een andere mogelijkheid om de verificatiecode te ontvangen. Als de SMS niet aankomt kunt u wel één van de volgende punten doen om een nieuwe code te kunnen ontvangen:

 • De verificatie nogmaals proberen in een andere browser of op een andere computer.
 • De privénavigatie van uw browser starten.
 • De browsegegevens van het afgelopen uur wissen.
 • Na 20 minuten kunt u sowieso een nieuwe SMS aanvragen.

Komt de SMS weer niet aan, probeer het dan met een andere telefoon (het liefst met een andere provider). Indien dit ook niet werkt, neem dan contact met ons op.

Waarom mislukt mijn betaling met Bancontact steeds?

Bancontact-betalingen hebben momenteel een maximum van € 2500,-. Vanwege de toegenomen fraude met Bancontact kan het voorkomen dat transacties met een lager bedrag ook niet lukken. Dit komt dan door antifraudemaatregelen van de bank en onze betaalprovider. Het kan daarom helpen om kleinere aankopen per keer te doen, € 200,- gaat over het algemeen goed. Daarnaast werden transacties via Bancontact buiten kantooruren in het verleden regelmatig geblokkeerd. Dit geldt ook voor kleinere bedragen. We hebben gemerkt dat dezelfde transacties overdag niet geblokkeerd worden.

Ik ben slachtoffer van cryptolocker/ransomware, wat kan ik doen?

Ransomware is een vorm van malware die een computer of opslagmedium versleutelt met als gevolg dat de informatie die erop staat onbruikbaar wordt. Slachtoffers wordt de mogelijkheid geboden om de informatie te ontsleutelen door een betaling in bitcoin te doen. De politie adviseert om niet te betalen, omdat er geen garantie is dat de informatie ontsleuteld zal worden en het lokt nieuwe aanvallen uit.

Er zijn sleutels van verschillende cryptolockers beschikbaar. De meeste van deze sleutels kunt u hier vinden: https://www.nomoreransom.org. Twee andere tools kunt u hier vinden: Petya cryptolocker en Keranger-ransomware.

Mocht u toch een bitcoinbetaling willen doen en hier vragen over hebben, neem dan contact met ons op.

Waarom hebben sommige transacties handmatige goedkeuring nodig?

Zoals hierboven vermeld is bitcoin helaas ook erg aantrekkelijk voor criminelen. Wij voelen ons genoodzaakt onze uiterste best te doen om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van ons systeem. Daarom worden bij twijfels omtrent de legitimiteit, ook voor geverifieerde bankrekeningen, transacties niet direct verzonden. Een medewerker controleert in dat geval de gegevens en in sommige gevallen kan er extra verificatie nodig zijn. Dit maakt ons minder aantrekkelijk voor criminelen. In principe komt dit niet of nauwelijks voor bij legitieme orders.

Wanneer uw order niet automatisch is verstuurd maar u er wel echt op zit te wachten is het raadzaam om even contact op te nemen. Meestal wordt uw order dan (handmatig) alsnog binnen enkele minuten verstuurd. De opgegeven hoeveelheid bitcoins wordt altijd direct gereserveerd, u hoeft zich ondertussen dus geen zorgen te maken over de koers.

Ik heb bitcoins besteld, wanneer komen ze aan in mijn wallet?

Voor uw eerste aankoop moet eerst uw rekeningnummer geverifieerd zijn. Bij de verificatie maakt u 1 cent naar ons over. De verificatie verwerken wij nadat de overboeking bij ons binnenkomt, in veel gevallen binnen een paar uur. (Voor niet-Nederlandse rekeningen duurt dit vaak minimaal 1 werkdag). Daarna geldt voor uw eerste aankoop nog een wachttijd ('cooldown-periode') van 2 tot 8 uur. De bitcoins zijn in de tussentijd voor u gereserveerd tegen de koers van het moment van bestellen. Zie ook: verificatie

Wanneer uw rekeningnummer is geverifieerd en u op ons transactieoverzicht een bitcointransactie-id ziet, betekent dit dat de bitcoins naar uw wallet verzonden zijn. Normaal gesproken ontvangt u de bitcoins vrijwel direct. Wanneer het druk is groeperen wij transacties, het kan dan een paar minuten duren voor de bitcoins worden verstuurd. Daarnaast controleert ons fraude-detectiesysteem op afwijkende kenmerken in transacties. Als een transacties als hoog is geclassificeerd zal deze handmatig worden beoordeeld. Dit kan ertoe leiden dat het langer duurt voor de transactie wordt verzonden of dat er om aanvullende informatie wordt gevraagd.

Het kan zijn dat de bitcoins niet direct in uw wallet verschijnen. Reden hiervan kunnen onder andere zijn:

 • U gebruikt een wallet op een externe site die vereist dat er confirmations (bevestigingen door het bitcoin-netwerk) zijn.

  Confirmations geven aan dat de transactie in de blockchain (het Bitcoin-grootboek) is opgenomen. Miners die bijdragen aan het netwerk vinden gemiddeld elke 10 minuten (soms duurt dit een stuk langer, meestal korter) een block, waarmee uw transactie automatisch wordt bevestigd. Hoe meer confirmations, hoe definitiever de transactie. Sommige wallets schrijven de bitcoins pas bij als de transactie 6 confirmations heeft. Als u enige tijd na 6 confirmations nog steeds geen bitcoins in uw wallet ziet, raden wij u aan om contact op te nemen met de betreffende site of wallet.

 • U gebruikt een lokale wallet op uw computer of telefoon, maar deze is nog bezig met synchroniseren of heeft netwerkproblemen (bijvoorbeeld Bitcoin Core / Bitcoin-QT).

  Wanneer uw wallet nog bezig is met synchroniseren betekent dit dat de blockchain (het "logboek" van alle bitcointransacties) nog niet compleet is. Uw transactie wordt aan het eind van de blockchain geplaatst. Daarom zult u de gekochte bitcoins pas zien verschijnen wanneer de blockchain volledig is gedownload. Het kan ook voorkomen dat uw wallet geen verbinding met het netwerk krijgt, door bijvoorbeeld een firewall.

  Mocht dit het geval zijn, maar u heeft de bitcoins dringend nodig, dan zou u ervoor kunnen kiezen om uw "wallet.dat"-bestand te importeren in een web-wallet, bijv. blockchain.info biedt deze mogelijkheid.

 • U gebruikt Multibit en ziet de transactie niet verschijnen.

  Multibit ziet soms een transactie niet binnenkomen. U kunt dit oplossen door in de menubalk op "Tools" en dan op "Reset Blockchain and Transactions" te klikken. Klik hier voor gedetailleerdere instructies.

Ik heb geen Nederlandse bankrekening, kan ik op een andere manier betalen?

Naast iDEAL bieden we ook Bancontact (België, voorheen MisterCash) aan!

Wij ondersteunen ook buitenlandse mobiele nummers, gebruik hiervoor de landcode (bijv. +32 voor België) en haal de 0 weg.

Andere betaalmethoden worden op dit moment niet ondersteund. Uiteraard willen wij ook graag andere buitenlandse klanten bedienen, maar er zijn op dit moment geen andere online betaaldiensten die dezelfde mate van betrouwbaarheid en snelheid bieden. Aangezien bitcointransacties gegarandeerd zijn, moet de betaalmethode daar op aansluiten en op dit moment kunnen alleen deze betaalmethoden aan die garantie voldoen.

Bitcoins verkopen buiten Nederland is mogelijk, wij accepteren IBAN-rekeningnummers in de SEPA-bankenzone.

Bitcoins verkopen

Ik wil bitcoins verkopen, hoe werkt dat precies?

Om bitcoins te verkopen vult u in hoeveel bitcoins u aan ons aanbiedt, of hoeveel euro's u wilt ontvangen. Vervolgens vult u uw betalingsgegevens in en een retour-bitcoinadres (een adres uit uw wallet) voor het geval de uitbetaling niet kan plaatsvinden. Houd bij het invoeren van het bitcoin-bedrag rekening met de miners-fee!

Nadat u akkoord bent met de voorwaarden en op verzenden klikt, krijgt u een overzicht te zien met daarop een bitcoinadres (en bijbehorende QR-code) om de bitcoins naar toe te sturen. Nadat u de bitcoins heeft verstuurd hoeft u niets meer te doen, ons systeem detecteert automatisch of uw bitcoins ontvangen zijn en bevestigd door het netwerk. De betaling vindt plaats na de eerste netwerkbevestiging, uiterlijk de eerstvolgende werkdag. Onze prijs staat vooraf vast, bij ons loopt u geen koersrisico zoals bij andere partijen, die achteraf pas vaststellen wat u krijgt uitbetaald.

De tijd die u krijgt om de bitcoins te versturen is beperkt, om ons koersrisico te minimaliseren. Daardoor kunnen we een scherpe prijs bieden. Het kan gebeuren dat uw bitcoins (net) te laat aankomen. Geen probleem, we storten de bitcoins dan na 1 netwerkbevestiging retour op uw retouradres. U kunt het even later weer proberen (maak hiervoor een nieuwe verkooptransactie aan).

Mocht u het toch eng vinden om uw bitcoins zomaar naar ons te versturen, dan kunt u eerst een kleine hoeveelheid sturen om te zien dat het aankomt: ons systeem accepteert ook betaling in delen. U zult de bitcoins normaal gesproken binnen ca. 30 seconden op het overzicht zien verschijnen. Wij begrijpen het als u graag eerst persoonlijk contact wilt bij grotere hoeveelheden, we beantwoorden uw vragen graag!

Zie ook hieronder voor de urgente-betalingsoptie, klik hier voor details over de uitbetaling van een normale opdracht.

Ik heb een bitcoinadres gemaakt op bitaddress.org, hoe kan ik mijn bitcoins verkopen?

Om bitcoins te kunnen versturen/verkopen zult u de private key (over het algemeen te herkennen als een lange reeks cijfers en letters, beginnend met een '5') moeten importeren in een Wallet, bijvoorbeeld via de Electrum wallet. Hoe dit moet kunt u hier lezen.

Nadat u dit heeft gedaan zal het bijbehorende bitcoinadres worden toegevoegd aan de wallet en zult u de bitcoins opgeteld zien worden bij uw balans. Lees hier verder hoe u de bitcoins kunt verkopen.

Let op: wees voorzichtig met private keys. Vul deze nooit zomaar in op een website, zeker als deze geen beveiligde verbinding gebruikt. U dient er zeker van te zijn dat de website, software of persoon aan wie u een private key overhandigt volledig te vertrouwen is, u vertrouwt deze namelijk alle bitcoins toe die op het bijbehorende bitcoinadres staan. Bitonic aanvaardt nimmer aansprakelijkheid voor verloren bitcoins, veilig gebruik is altijd uw eigen verantwoordelijkheid.

Mijn verkooporder is geannuleerd, wat nu?

Uw verkooporder kan om meerdere redenen geannuleerd worden:

 • De bitcoins komen te laat aan.
 • U maakt geen bitcoins over.
 • U maakt te weinig bitcoins over.

Een probleem dat regelmatig optreedt, is dat bitcoins te laat worden ontvangen, waardoor de transactie geannuleerd wordt. Als u de bitcoins vanaf een exchange (bijvoorbeeld Poloniex, Bittrex of Bitstamp) stuurt, worden de bitcoins vaak pas later verzonden. Exchanges verzamelen uitgaande transacties en sturen het nooit direct. Omdat u maar 5-10 minuten de tijd hebt om de bitcoins naar ons te verzenden, leidt dit vaak tot het annuleren van een transactie. We raden daarom aan om de bitcoins vanaf een exchange eerst naar een eigen wallet te sturen voordat u een verkooptransactie bij ons aanmaakt. Als u minder bitcoins naar ons stuurt dan de opgegeven hoeveelheid, wordt de transactie ook geannuleerd. Houd bij het verzenden rekening met de miners-fee, hierdoor kunt u altijd net wat minder verzenden dan u in uw wallet heeft.

Wanneer u te weinig bitcoins overmaakt of ze komen te laat aan, zullen wij de bitcoins automatisch retourneren binnen 5 minuten nadat er een netwerkbevestiging binnen is. Deze bevestiging verschijnt automatisch, meestal na een paar minuten, soms pas na een uur. Als uw bitcoins niet binnen 2 uur terug in uw wallet komen, neem dan even contact op.

Verstuurt u vanuit een Multibit-wallet? Het kan zijn dat de transactie blijft 'hangen'. Zie hier voor instructies om dit op te lossen.

Wat houdt een urgente uitbetaling precies in?

Waar een normale uitbetaling elke werkdag tussen 12:00 en 13:00 wordt overgemaakt door middel van een batchbetaling, wordt een urgente uitbetaling altijd zo snel mogelijk overgemaakt door middel van een directe overboeking. De kosten hiervoor bedragen 0,25% van het uit te betalen bedrag met een minimum van € 7,50.

Als u een rekening heeft bij ING, ABN, SNS of Bunq wordt uw transactie altijd binnen 2 uur overgemaakt tussen 10:00 en 22:00, ook in het weekend. De euro's staan vervolgens na de overboeking vrijwel direct op uw bankrekening. Als u een andere Nederlandse bankrekening heeft kunnen wij de transactie ook direct uitbetalen mits het bedrag lager is dan 2000 euro.

Als u een buitenlandse rekening heeft of bij een andere bank zit dan wij en het bedrag is hoger dan 2000 euro dan kunnen wij de transactie helaas alleen op werkdagen binnen 2 uur verwerken en dient de transactie voor 16:00 bevestigd te zijn, immers is er buiten werktijden geen interbancair en buitenlands betalingsverkeer mogelijk. Als de transactie na 16:00 is bevestigd betalen wij deze de eerst volgende werkdag binnen 2 uur uit.

In de praktijk verwerken we urgente transacties meestal binnen een half uur na de eerste netwerkbevestiging. 's Avonds en in het weekend kan dit iets langer duren, maar de transactie zal altijd binnen twee uur worden uitbetaald.

Gebruik bij urgente verkooporders altijd voldoende fee voor de miners! Ook urgente uitbetalingen worden pas na de eerste netwerkbevestiging uitgevoerd.

Een urgente uitbetaling is mogelijk tot 10.000 euro. Een hoger bedrag kan ook maar dan moeten wij er handmatig een urgente uitbetaling van maken. U kunt ons dan voor het aanmaken van de transactie een e-mail sturen of een berichtje via de chat. Tussen 10:00 en 22:00 reageren wij dan altijd vrijwel direct.

Bitcoins versturen, wat is de miners-fee?

Bitcoin is een decentraal netwerk en kent daarom in principe geen transactiekosten, bitcointransacties zijn vrijwel real-time. Maar, de transacties moeten gecontroleerd worden en opgenomen in een zogenaamd block in de Bitcoin-Blockchain voordat het overgemaakte bedrag opnieuw gespendeerd kan worden. De blocks worden 'gedolven' door Bitcoin-miners, deze miners spenderen tijd en rekenkracht (met specialistische apparatuur) aan het Bitcoinnetwerk. Bij het vinden van een block worden nieuwe bitcoins vrijgegeven, en bovendien transacties bevestigd.

U heeft deze miners dus nodig voor het versturen van uw bitcoins. Om de miner die uw transactie goedkeurt tegemoet te komen kunt u een fooi meegeven. Elke keer dat een miner een nieuw block vindt kan deze een aantal openstaande transacties opnemen, maar niet allemaal, de meeste miners zullen de transacties met een fooi (oftewel miners-fee) voorrang geven bij het opnemen in een block.

Als u bitcoins overmaakt, bijvoorbeeld naar Bitonic, zien wij de transactie vrijwel onmiddelijk binnenkomen, echter kunnen wij de ontvangen bitcoins pas spenderen zodra ze bevestigd zijn. Vandaar dat we ook wachten met uitbetalen tot dat gebeurd is.

Als uw wallet dit ondersteunt, kunt u op dit moment het beste kiezen voor dynamische fee. Uw wallet berekent dan de fee die past bij de grootte van de transactie en houdt ook rekening met de gemiddelde fees op dat moment.
De fee kan heel laag zijn, wij raden minimaal BTC 0.0003 aan voor gewone transacties. Heeft u veel kleine hoeveelheden bitcoin ontvangen en wilt u deze in één transactie aan ons verzenden? Voeg in dat geval meer fee toe, omdat dit een grote transactie is. Transacties zonder of met te weinig fee kunnen heel lang onbevestigd blijven, vooral als het druk is op het netwerk omdat miners andere transacties met hogere fee voorrang geven.

Fee meegeven, hoe werkt het?

De transactiefee wordt bij het totaal van uw transactie opgeteld, daarom kunt u altijd net iets minder overmaken dan wat er in uw Bitcoin-wallet zit, bijna alle wallets doen dit automatisch. Soms moet u even in de instellingen kijken op welk bedrag dit staat. Bijvoorbeeld: U heeft exact BTC 1,- in uw wallet, dan kunt u BTC 0.9997 overmaken, en houdt u niks over. De miner die uw transactie bevestigt krijgt dan BTC 0.0003 als fee. Stel dat u deze transactie naar ons deed, dat vult u dus ook op onze site in dat u BTC 0.9997 wilt verkopen, want dat is het bedrag dat u kunt spenderen.

Weet u niet zeker welke fee uw wallet hanteert? Zoek dit dan voordat u gaat overmaken op in de handleiding van uw wallet en verzeker uzelf ervan dat deze minimaal op BTC 0.0003 staat, bij voorkeur 0.0005. Transacties zonder of met een lage fee kunnen soms dagenlang niet bevestigd worden, en kunnen we dan ook niet aan u uitbetalen!

Ik heb bitcoins verkocht, wanneer kan ik het geld op mijn rekening verwachten?

Wij verrichten iedere werkdag aan het begin van de middag de uitbetalingen. U kunt op uw transactieoverzicht zien of uw uitbetaling al onderweg is. Dit is hier op te zoeken aan de hand van uw retourbitcoinadres en rekeningnummer.

Afhankelijk van het tijdstip dat u de bitcoins aanlevert wordt uw betaling dezelfde of de volgende werkdag verricht. Wij garanderen van bitcoins aangeboden (en bevestigd) vóór 12:00 dat de betaalopdracht nog dezelfde dag uitgevoerd wordt. Normaal gesproken staat het geld dan voor het einde van de middag op uw rekening.

Verkoopt u op vrijdag na 12:00 of in het weekend, dan ontvangt u de betaling pas maandag, aangezien het betalingsverkeer tussen banken in het weekend stilligt. Wanneer u snel geld nodig heeft en u een rekening heeft bij ABN, SNS, ING of bunq, kies dan voor een urgente betaling. Het geld staat dan doorgaans binnen twee uur op uw rekening. Meer info over urgente betalingen.

Mocht u op uw transactie-overzicht geen uitbetaaldatum zien staan, dan is uw bitcointransactie waarschijnlijk nog niet bevestigd en kunnen we uw transactie helaas nog niet uitbetalen. Transacties met weinig fee worden pas na lange tijd bevestigd, zeker als het druk is op het bitcoinnetwerk. We kunnen op dit moment niet inschatten hoe snel transacties met weinig fee bevestigd worden: dit kan enkele dagen, maar mogelijk ook langer duren. Zodra uw transactie bevestigd wordt, zal deze alsnog door ons worden uitbetaald.

Waarom is mijn transactie nog niet uitbetaald?

Op uw transactie-overzicht kunt u de status van uw uitbetaling terugvinden. Als hierop geen uitbetaaldatum staat, heeft dit te maken met de bevestiging van uw bitcointransactie.

Het is op dit moment druk op het bitcoinnetwerk en hierdoor worden bitcointransacties minder snel bevestigd dan gebruikelijk. Omdat we transacties pas kunnen uitbetalen na de eerste bevestiging, kan uw transactie hierdoor vertraging oplopen. Zodra de bitcointransactie alsnog bevestigd wordt, zal deze met de eerstvolgende verzamelbetaling worden uitbetaald.

U kunt de status van uw verkooptransactie altijd terugvinden op uw transactie-overzicht. Op dit transactie-overzicht kunt u ook zien of uw transactie al bevestigd is.

Om vertraging in de uitbetaling te voorkomen, kunt u extra minersfee toevoegen aan uw bitcointransactie (helaas is het niet mogelijk om achteraf meer fee toe te voegen).