Weekupdate: Bitcoin mining op volle toeren

Bitcoin mining is op dit moment een hot topic. De hashrate blijft stijgen en beursgenoteerde bitcoin miners bereiden zich voor op de komende bitcoin halving. En dat doen ze niet alleen door nieuwe mining apparatuur aan te schaffen, maar ook door middel van fusies en overnames in de sector. In deze weekupdate lees je meer over de laatste ontwikkelingen in bitcoin mining, maar ook over bitcoin ETF’s, de petitie van HRIF.eu aan de Tweede Kamer en de rol van MicroStrategy als bitcoin development company.

Bitcoin ETF’s een succes?

Op 10 januari gaf de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) groen licht voor spot bitcoin ETF’s, wat leidde tot de goedkeuring van 11 verschillende ETF’s tegelijkertijd. Maar kunnen we een maand later zeggen dat de lancering een succes was?

In sommige opzichten wel, en in andere niet. Initieel leek het niet zo, aangezien er een aanzienlijke uitstroom was uit de Grayscale bitcoin ETF (GBTC), die ook relatief duur is met beheerkosten van 1,5%. Beleggers zouden kunnen zijn overgestapt naar andere goedkopere fondsen of simpelweg winst hebben genomen na de bitcoin rally van vorig jaar.

Tegelijkertijd hebben de bitcoin ETF's van BlackRock en Fidelity (IBIT en FBTC) in minder dan een maand meer dan $6 miljard aan bitcoin verzameld. Hiermee zijn de bitcoin ETF’s de succesvolste lancering ooit, met een zeer ruime marge.

De spot bitcoin ETF staat nu op de eerste plaats als de meest succesvolle ETF-lancering ooit en heeft na slechts één maand op de markt de top bereikt van de 25 leidende ETF's op basis van activa (van de 5.535 totale lanceringen in 30 jaar).

Het succes van bitcoin ETF's kan niet worden genegeerd door grote banken en vermogensbeheerders. Deze week hebben we gezien dat Fidelity bitcoin heeft opgenomen als een standaardbelegging in hun All-in-One Conservative ETF.

Deze ETF is ontworpen om een gebalanceerde beleggingsbenadering te bieden, met ongeveer 40% aandelen, 59% vastrentende ETF's en nu dus ook met een extra 1% in bitcoin. De gebalanceerde versie van de ETF heeft 2,5% bitcoin, en de agressieve versie zelfs 3,1%.

Dit markeert een belangrijke mijlpaal, waarbij bitcoin eindelijk wordt erkend als een traditioneel beleggingsinstrument, mede vanwege de diversificatievoordelen die het biedt. Het zou niet verrassend zijn als andere fondsen de komende jaren zullen volgen.

Petitie van HRIF.eu aan de Tweede Kamer

Afgelopen dinsdag heeft de Stichting Human Rights in Finance.EU (HRIF.eu) haar petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Met deze petitie wil de stichting benadrukken hoe belangrijk het is dat iedereen toegang heeft tot een betaalrekening of betaaldienst, en dat er een einde komt aan overmatige monitoring door banken en de activiteiten van Transactie Monitoring Nederland (TMNL).

Meer dan 14.500 personen hebben deze petitie ondertekend, samen met organisaties als Privacy First, Bits of Freedom en de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL).

HRIF.eu pleit voor een terugkeer naar een menselijkere benadering in het betalingsverkeer, in plaats van een overdaad aan monitoring en informatie opvragen die niet wettelijk zijn vastgelegd. Ze hopen dat de Tweede Kamer hun petitie zal erkennen als een signaal voor wat nu nodig is: minder overmatige monitoring en een wettelijk, onbeperkt recht op een betaalrekening of digitale betaaldienst voor iedereen, ongeacht hun achtergrond. Zonder deze basisdiensten komen andere grondrechten ernstig in het gedrang.

Door deze petitie onder de aandacht te brengen, hoopt HRIF.eu verandering teweeg te brengen en de stemmen van degenen die worden getroffen door de huidige situatie te laten horen.

MicroStrategy als bitcoin development company

MicroStrategy, opgericht door bitcoin maximalist Michael Saylor, heeft recentelijk 850 bitcoin gekocht voor $37,2 miljoen, waarmee het bedrijf nu maar liefst 190.000 bitcoin ter waarde van meer dan $8 miljard op de balans heeft staan. Daarnaast zijn de financiële resultaten over het vierde kwartaal bekendgemaakt, waarbij Saylor vragen heeft beantwoord over hun bitcoin strategie en zakelijke vooruitzichten.

In een toelichting noemde MicroStrategy zichzelf 'the world’s first bitcoin development company’, toegewijd aan de voortdurende ontwikkeling van het bitcoin netwerk via activiteiten op financiële markten, belangenbehartiging en technologische innovatie.

Hoewel de prijs van bitcoin vrijwel gelijk is gebleven, zijn de aandelen van MicroStrategy dit jaar met 22% gedaald sinds de lancering van bitcoin ETF's. Om investeerders gerust te stellen, legde het bedrijf uit dat investeren in MicroStrategy-aandelen superieur is aan bitcoin ETF's.

Een van de argumenten is dat investeerders in MicroStrategy actieve controle hebben over de kapitaalstructuur en dat het bedrijf het vermogen heeft om te innoveren, in tegenstelling tot ETF's die eenvoudigweg bitcoin vasthouden. Daarnaast wees MicroStrategy op andere voordelen, zoals het verschil in beheerskosten en het vermogen om kapitaalmarkten aan te boren om aantrekkelijke schuldfinanciering aan te trekken.

Bitcoin mining op volle toeren

Bitcoin mining blijft de gemoederen bezighouden, met de hashrate die nu op 551 EH/s en de moeilijkheidsgraad op 75,5T staat. Het is een zeer competitieve markt waarin het vinden van winstgevendheid een uitdaging lijkt te zijn.

Toch blijven beursgenoteerde miners, zoals Marathon Digital Holdings, Riot Platforms en CleanSpark alsmaar groeien.

Marathon Digital Holdings heeft in januari haar hashrate met een indrukwekkende 7% verhoogd naar 26,4 EH/s. Ondanks enkele obstakels, zoals weer gerelateerde tegenslagen en mining apparatuur storingen, wist het bedrijf toch 1.084 bitcoin te minen, zij het 42% minder dan in december.

Ook Riot Platforms had een succesvolle maand in januari, waarin ze 520 bitcoin wisten te minen. Tijdens de extreme kou in Texas droegen inspanningen op het gebied van energiebeperking bij aan het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk, waarbij $3,3 miljoen aan energiecredits werden gegenereerd.

Riot is momenteel bezig met de ontwikkeling van fase 1 van haar tweede grootschalige mining faciliteit, de Corsicana faciliteit, die naar verwachting een extra capaciteit van 400 megawatt zal toevoegen.

Bitcoin mining bedrijf CleanSpark kondigde recentelijk aan dat het drie kant-en-klare bitcoin mining faciliteiten in Mississippi zal overnemen voor $19,8 miljoen. De aankoop wordt verwacht binnen 21 dagen te zijn afgerond, waarbij de operationele hashrate van de gecombineerde faciliteiten naar verwachting 2,4 EH/s zal bereiken. De miners lijken zich goed voor te bereiden op de bitcoin halving.

Bits

Eerdere berichten

Nieuwsoverzicht

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.