Weekupdate 2: Bitcoin fees momenteel relatief laag

De bitcoin fees zijn momenteel aanzienlijk lager dan in de afgelopen maanden. Als je veel kleine hoeveelheden bitcoin in je wallet hebt verzameld door regelmatig te investeren met Bits, is het nu misschien een goed moment om deze samen te voegen op één bitcoinadres. In deze weekupdate bekijken we de voor- en nadelen hiervan, evenals de aankomende bitcoin halving en zero-knowledge rollups op bitcoin.

Bitcoin fees momenteel relatief laag

De kosten voor het uitvoeren van bitcointransacties via de bitcoin blockchain waren de afgelopen maanden op sommige momenten buitengewoon hoog, vooral door de toegenomen drukte op het netwerk als gevolg van bitcoin ordinals. Momenteel liggen de bitcoin fees echter aanzienlijk lager. Dit biedt de mogelijkheid om meerdere inkomende transacties samen te voegen tot één enkele inkomende transactie, ook wel consolideren genoemd.

Dit is dus een goed moment om wat kleine hoeveelheden bitcoin samen te voegen, ook wel consolideren genoemd. Maar wat zijn hier precies de voor- en nadelen van?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat bitcoin niet werkt met bitcoinadressen, maar met transacties als basis. Hoewel bitcoin wallets en block explorers saldo's op een eenvoudige en begrijpelijke manier tonen, bestaan er op de bitcoin blockchain alleen transacties. Het saldo van een specifiek adres wordt berekend door alle inkomende en uitgaande transacties van dat adres met elkaar te verrekenen.

Een saldo op een enkel adres kan op de blockchain daarom bestaan uit één enkele transactie, maar ook uit meerdere transacties. Dit kan gebeuren omdat je meerdere keren bitcoins op dat adres hebt ontvangen.

Als je een saldo verstuurt dat is samengesteld uit meerdere transacties, kan het zijn dat er op de blockchain niet één, maar meerdere transacties plaatsvinden. In tijden van hoge bitcoin fees betaal je dus ook relatief veel voor zo'n transactie.

Nog steeds niet helemaal duidelijk? Laten we eens kijken naar een concreet voorbeeld. Stel dat je gedurende een jaar maandelijks bitcoin koopt met Bits en deze naar een specifiek adres laat sturen. Na dat jaar zal dat adres bestaan uit twaalf verschillende binnenkomende transacties.

Voorbeeld

Als je vervolgens het volledige saldo naar een nieuw adres verstuurt, vinden er achter de schermen inderdaad twaalf transacties plaats. De bitcoins worden namelijk verplaatst van de twaalf binnenkomende transacties waar ze aan waren gekoppeld, naar één enkele uitgaande transactie gericht aan het nieuwe adres. Hierdoor kunnen de bitcoin fees relatief hoog zijn, omdat er feitelijk meerdere transacties plaatsvinden.

Als je jouw saldo vervolgens nog een keer verstuurt, vindt er echter maar één transactie plaats. De kleine hoeveelheden bitcoin werden immers al samengevoegd van twaalf naar één binnenkomende transactie. Het saldo staat daardoor als het ware op één plek, waardoor er slechts één uitgaande transactie nodig is om je saldo opnieuw te verplaatsen. Hoewel het om ‘dezelfde bitcoins’ gaat, zullen de bitcoin fees bij deze transactie dus lager zijn.

De moraal van het verhaal is dus dat het interessant kan zijn om kleine hoeveelheden bitcoin samen te voegen wanneer de bitcoin fees laag zijn, want daarmee vermijd je hoge transactiekosten in de toekomst. En dat is nu dus relatief goedkoop.

Kleine stukjes bitcoin samenvoegen

Hoe doe je dat dan? Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Je genereert simpelweg een nieuw adres vanuit je wallet waarop je de bitcoins wil samenvoegen en verstuurt daar je bitcoins naartoe. Zodra de transactie is geslaagd, zijn je bitcoins samengevoegd en heb je daarna nog maar één binnenkomende transactie op één adres.

Als je gaat consolideren, overweeg dan wel een Native SegWit-adres (Bech32), omdat de bitcoin fees hierbij tot 80% lager kunnen zijn dan bij traditionele adressen. En als je een ouder type wallet gebruikt kan het daarom interessant zijn om een nieuwe wallet aan te maken met Native SegWit.

Het voordeel is dus dat je toekomstige hogere bitcoin fees vermijdt, maar wat zijn dan de nadelen? Kort gezegd kan het consolideren van hoeveelheden bitcoin nadelig zijn voor je privacy. Wanneer je meerdere hoeveelheden bitcoin naar één adres stuurt, is alles geconsolideerd op dat adres.

Als je vervolgens bitcoins naar iemand verstuurt, kan de ontvanger zien vanaf welk adres de transactie afkomstig is. Via een block explorer kan diegene ook zien hoeveel bitcoins je nog hebt staan op het ‘change adres’. Bij het verrichten van een transactie wordt immers de volledige balans van een adres gebruikt.

Om je privacy te waarborgen, is het wellicht verstandig om niet al je spaargeld op één adres te consolideren. Op die manier voorkom je dat anderen die jouw adres kennen, inzicht krijgen in je complete financiële huishouding. Aan de andere kant zijn te veel kleine adressen (transacties) ook kostbaar en onpraktisch. Een mogelijke oplossing is om je bitcoins te verdelen over meerdere adressen van gemiddelde grootte.

Bitcoin halving

Volgens onze halving countdown vindt de volgende bitcoin halving (halvering) over ongeveer 64 dagen plaats, op 21 april 2024. Dat is slechts over twee maanden! Dit is een belangrijke gebeurtenis, waarbij de block reward wordt gehalveerd.

Maar hoe werkt het precies? De halving vindt plaats na iedere 210.000 blocks. Aangezien gemiddeld eens per tien minuten een block wordt gevonden, is dat eens per vier jaar.

Op dit moment ontvangen bitcoin miners een beloning van 6,25 bitcoin voor het minen van een nieuw block. Bij de halving wordt deze beloning gehalveerd, waardoor miners ‘slechts’ 3,125 bitcoin ontvangen voor het minen van een nieuw block. Miners zijn zich goed aan het voorbereiden op de halving, zoals we vorige week hebben besproken in onze weekupdate.

Door de halvings wordt bitcoin met de tijd dus steeds schaarser. Dit zal de vierde halving zijn in de geschiedenis van bitcoin. Hieronder staat het uitgifteschema.

  • Eerste halving: 50 BTC naar 25 BTC
  • Tweede halving: 25 BTC naar 12,5 BTC
  • Derde halving: 12,5 BTC naar 6,25 BTC
  • Vierde halving: 6,25 BTC naar 3,125 BTC

Zero-knowledge rollups op bitcoin

In cryptografie is een zero-knowledge proof (ZKP) een manier waarmee een partij kan bewijzen aan een andere partij dat iets waar is, zonder meer informatie prijs te geven dan nodig is om te laten zien dat iets klopt. Met andere woorden, het bewijs laat zien dat iets waar is zonder alle details bloot te leggen aan de persoon die het controleert.

Op verschillende blockchains wordt hier al een tijdje mee geëxperimenteerd. Citrea, een project ontwikkeld door Chainway Labs, brengt nu de eerste zero-knowledge rollup naar bitcoin zonder dat er veranderingen in de consensusregels van het netwerk nodig zijn. De off-chain ZK-rollup maakt daarbij gebruik van inscriptions en BitVM.

Zonder uit te wijden over het technische verhaal dat nog maar in de beginfase zit, lijkt het een interessante ontwikkeling te zijn. De ZK-proofs leven namelijk op de bitcoin blockchain en maken gebruik van de beveiliging en finaliteit van bitcoin. Iedereen die een bitcoin node draait kan dus ook zelf verifiëren (don’t trust, verify).

Bits

Eerdere berichten

Nieuwsoverzicht

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij jouw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we je toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die je via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.