Bitonic App
Download via Google Play
Download via de App Store
Ook deze week maakt de bitcoin prijs grote sprongen omhoog. De koers heeft dinsdag zelfs een nieuw prijsrecord verbroken. Eerst in euro's, twee dagen erna in dollars. Bitcoin is weer in trek, dat is duidelijk. De Amerikaanse fondsen zagen recordvolumes en enorme kapitaalinstromen. Verder heeft het World Economic Forum een video uitgebracht over bitcoinmining in Congo, waarin uitgelegd wordt hoe het natuurreservaten beschermt, duurzame stroom oplevert voor de lokale gemeenschap en tegelijkertijd bijdraagt aan de productie van chocolade.
Na ruim twee jaar heeft de prijs van bitcoin een nieuwe recordhoogte bereikt, met een koers die de €63.000 overtreft. Dit breekt het vorige record van ~ €59.500 dat op 14 november 2021 werd gevestigd. Een belangrijke drijfveer achter deze prijsstijging is de toegenomen kapitaalinstroom in Amerikaanse beleggingsproducten, die deze week recordvolumes en -instromen registreerden.
Recentelijk is er in de bitcoinwereld veel aandacht besteed aan de kapitaalinstroom en volume van de ETF's. De spot bitcoin ETF's hebben het record voor kapitaalinstroom verbroken dat eerder op naam stond van het beroemde goud ETF ($GLD) in 2004.
De bekendmaking van de netto kapitaalstromen vindt een dag na de handelsdag plaats. Dit betekent dat de handelsactiviteiten (volume) van vandaag pas morgen leiden tot daadwerkelijke kapitaalbewegingen binnen het fonds. Deze vertraging is een fundamenteel kenmerk van hoe ETF's functioneren en beïnvloedt zowel de transparantie van de kapitaalstromen als de algemene marktdynamiek. Het volume vertegenwoordigt het aantal aandelen van het fonds dat gedurende een bepaalde periode op de beurs wordt verhandeld.
Het onderscheid tussen activiteiten op de secundaire markt en de primaire marktprocessen, zoals het creëren en inwisselen van ETF-aandelen, beïnvloedt direct hoeveel kapitaal er dagelijks in en uit de fondsen stroomt. Dit is essentieel voor het behoud van een nauwe relatie tussen de prijs van de ETF en de waarde van de onderliggende activa.
In essentie betekent een kapitaalinstroom dat op een handelsdag er meer aandelen worden gekocht dan verkocht. Wat leidt tot de creatie van nieuwe aandelen en de aankoop van het onderliggende goed (bitcoin) door de ETF-uitgever. Dit vindt plaats buiten de reguliere handelsuren op de beurs. Het handelsvolume weerspiegelt de marktactiviteit, maar geeft dus niet direct inzicht in de kapitaalstromen.
Afgelopen zaterdag publiceerde het World Economic Forum een positief getoonde video over bitcoinmining in Virunga, Congo. Hierin wordt uitgelegd hoe bitcoinminers, gelegen in het oudste natuurreservaat van Afrika, bijdragen aan de productie van chocolade door gebruik te maken van restenergie van waterkrachtcentrales. Dit initiatief genereert maandelijks ongeveer $150.000 aan bitcoin, wat voldoende is om de salarissen van fabrieksmedewerkers te betalen en te investeren in de infrastructuur.
Het park is in 2020 begonnen met het minen van bitcoin als een nieuwe inkomstenbron, nadat de inkomsten uit toerisme door de pandemie waren teruggelopen. Op bitcoin.nl schreven we al eens over deze bijzondere ontwikkeling.
MicroStrategy heeft aangekondigd om voor $600 miljoen aan obligaties uit te geven. De opbrengst zal worden gebruikt om (nog meer) bitcoin aan te schaffen, bovenop de al indrukwekkende hoeveelheid van 193.000 bitcoins die het bedrijf bezit. Deze uitgifte is gericht op gekwalificeerde institutionele kopers, en dus niet beschikbaar voor de retailbelegger. Het is niet de eerste keer dat Michael Saylor met zo'n soort initatief naar buiten treedt, eerder gaf MicroStrategy al voor $550 miljoen en $650 miljoen obligaties uit om met de opbrengsten bitcoin te kopen. Momenteel staat het bedrijf op een ongerealiseerde winst van zo'n $5 miljard.
De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij jouw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we je toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die je via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.