Bitcoin halving

De bitcoin halving is een cruciaal evenement dat eens in de 210.000 blokken voorkomt, wat overeenkomt met ongeveer eens in de vier jaar.
De komende bitcoin halving markeert de vijfde halvering in de geschiedenis van bitcoin en vindt plaats over:

  • 1375Dagen
  • 17Uur
  • 10Minuten
  • 0Seconden

Ben je op zoek naar de bitcoin koers? Bekijk hier de historische bitcoin-prijsgrafiek en huidige bitcoin koers voor een gedetailleerd overzicht van de bitcoin prijs.

Bitonic ribbon

Wat is de bitcoin halving?

Bitcoin halving

De bitcoin halving, ook wel "bitcoin halvering" genoemd, is een belangrijk evenement dat eens per 210.000 blokken voorkomt. Dat komt neer op eens per ongeveer 4 jaar. Elke ~10 minuten wordt er een blok op de Bitcoin blockchain gemined.

Momenteel krijgen miners hier een 'block reward' van 3,125 voor. Bij iedere halving wordt deze hoeveelheid gehalveerd. Er worden dus steeds minder nieuwe munten aan het circulerend aanbod toegevoegd, waardoor bitcoin schaarser wordt.

Na de komende halving krijgt een miner 1,5625 per gevonden block.

Eerdere Bitcoin halvings

De komende bitcoin halving is de vijfde halving in de geschiedenis van bitcoin. Eerdere halvings hebben plaatsgevonden op:

De "block subsidie" - het aantal bitcoin dat miners voor een gemined blok ontvangen - is inmiddels afgenomen van 50 per blok, naar 25 per blok, naar 12,5, naar 6,25, naar het huidige 3,125.

Is de halving belangrijk?

De maximale hoeveelheid bitcoin die in omloop kan komen, staat vast op 21 miljoen. Dit maakt bitcoin voorspelbaar en transparant. De bitcoin halving is cruciaal om deze maximale hoeveelheid te waarborgen. De laatste munt wordt in het jaar 2140 gemined.

Elke halving vermindert dus het aanbod nieuwe bitcoin op de markt, wat een positieve invloed kan hebben op de Bitcoin koers. De bitcoin halving 2028 zal waarschijnlijk plaatsvinden in maart. Bekijk de halving countdown hierboven voor meer informatie.

Blokhoogte naar datum omzetten

Heeft u zich ooit afgevraagd wanneer een bepaald blok gemined moet worden? Op basis van het nauwkeurige miningschema van bitcoin kunnen we een kijkje nemen in de toekomst om te zien wanneer een blok gemined zal worden. Houd er rekening mee dat de werkelijke datum kan afwijken van de verwachte datum, omdat hashrate – de snelheid waarmee miners een nieuwe blok proberen te raden – elke minuut verandert.

Toestemming Live Chat

De Live Chat is een dienst van MessageBird B.V. die (o.a.) onderworpen is aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en stelt dat zij uw gegevens niet gebruiken voor commercieel gewin. Om de Live Chat te laden, vragen we u toestemming te geven voor de verwerking van de gegevens die u via de Live Chat met ons deelt. Door dit venster te sluiten zonder toestemming te geven, wordt de chat niet geladen en worden er geen gegevens gedeeld.
Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de Privacyverklaring van MessageBird.